Hopp til innhold

- Ikke kjøp torv på hagesenteret

Miljødirektoratet ber hageeierne unngå torv og heller kjøpe kompost.
– I dag lures hageeierne til å kjøpe miljøfiendtlig torv, sier gartner Morten Bragdø.

Rundsoldogg på torvmyr

Mest kjent som tilholdssted for myggen, men norske torvmyrer lagrer store mengder CO2 og alle har hvert sitt unike bilogiske mangfold.

Foto: Tor Beisvåg

CO₂ i atmosfæren
420,5 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima
Audun Rosland

Direktør i Miljødirektoratet, Audun Rosland, oppfordrer hageeiere til å velge bort torv av hensyn til miljøet.

Foto: Klif

– Hageeierne kan bidra til miljøet ved å velge kompost i stedet for torv, sier Audun Rosland, avdelingsdirektør i Klimaavdelingen i Miljødirektoratet.

– Er det en oppfordring til hageeierne fra Miljødirektoratet?

– Ja. Alle bør gjøre hva de kan. Her kan faktisk den enkelte hageeier bidra til å verne miljøet, sier Rosland.

NRK fortalte i forrige uke at torvmyrer er effektive karbonlagre , og at norske politikere gir milliarder til å redde torvmyrer i regnskogen, mens de ikke gjør noe for å forhindre industriell drift på torvmyrer her til lands.

– Planter trenger ikke torv

Morten Bragdø

Gartner Morten Bragdø kaller torv 'den store hagebløffen'

Foto: Kjell Pedersen / NRK

– Ingen planter trenger torv. Vi har ikke brukt torv på 25 - 30 år, sier Morten Bragdø, gartner og medeier i Randesund hagesenter, et hagesenter utenfor Kristiansand, som er drevet av samme familie i fem generasjoner.

Mesteparten av det som selges som torv på store hagesentrene er egentlig torv som er tilsatt mineraler, kjemikalier og litt sand eller leire.

– Hageeierne blir lurt til å kjøpe et produkt de egentlig ikke trenger. Litt av problemet er at de får lov til kalle torvprodukter for jord, men det er den dårligste jorderstatningen som selges i Norge. Kompost er langt bedre, sier Bragdø.

Randesund Hagesenter vil ikke selge torv, selv om salg av torv er hva Bragdø kaller lettjente penger. Begrunnelsen er til hagesenteret er gartnerfaglig, men i tillegg er torvmyrer effektive karbonlagre.

Torv lagrer karbon

– Torven er så å si næringsløs for plantene, noe som gjør at hageeierne sper på med masse gjødsel og kjemikalier for å oppnå et ønsket resultat, sier Bragdø.

Det er mange som jobber for å redde torvmyrer, biologer, fugleelskere og miljøvernere, men så langt har politikerne gjort lite for å stoppe bruk og utvinning av torv.

De som jobber med å redde myr er oppgitt over at CO2-utslipp fra myr ikke teller med i Klimaregnskapet, og sammenligner CO2-fangsteffekten fra myrene med andre store fangstprosjekter.

– På Mongstad skulle de bruke fem milliarder kroner på å fange 1 million tonn Co2 i året. Utslipp fra Jødahlsmåsan i Ullensaker og Nest kommune er nesten en tredjedel, 290.000 tonn, av det som skulle fanges på Mongstad, altså et ganske stort omfang av CO2 i en nasjonal sammenheng, sier Christian Steel, i SABIMA, Samarbeidsrådet for biologisk mangfold.

I Ullensaker kjemper lokale aktivister for å verne Jødahlsmåsan, etter at Felleskjøpet nylig fikk tillatelse til å industrialisere hele myra. Kun 18 prosent av norske torvmyrer er vernet per i dag.

Tror ikke forbrukerne lar seg skremme


En av landets eldste torvbedrifter er Nittedal Torvindustri, etablert i 1948, de har lite tro på at forbrukerne lar seg skremme til å bruke mindre torv.

– Hvordan reagerer dere i Nittedal Torvindustri på oppfordringen til hageeierne?


– Folk har en egen mening om hva torv er for noe. Jeg tror ikke en enkeltpåstand har betydning for folks vaner. Torv har blitt brukt som vekstmedie i uminnelige tider. De burde undersøke saken bedre før de uttaler seg, sier Morten Sandbeklien, produktansvarlig i Nittedal Torvindustri.

– Er du uenig i påstand om store Co2-utslipp?


– Det har jeg ikke belegg for å si noe om. Sånne tall har ikke jeg, sier Sandbeklien.

På Randesund hagesenter oppfordrer Bragdø forbrukerne til å sjekke hva den såkalte jorda de kjøper inneholder. – Et annet ord for torv er sphagnum. Sjekk innholdslisten neste gang du kjøper jord til hagen, oppfordrer gartneren.

Jødahlsmåsan i Ullensaker kommune

Jødahlsmåsan i Ullensaker kommune.

Foto: Gunnar Foseid

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger