Normal

Varsler kamp og ungdomsopprør mot Aps oljeplaner i Lofoten

Bellona, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom raser mot Arbeiderpartiets snuoperasjon om olje i nord.

Bellona-leder Frederic Hauge

2001 OM IGJEN: – Vi lå med båten vår på Røst i 2001, da Jens måtte stoppe oljeboring i Lofoten forrige gang. Vi skal få stoppet dette igjen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Ketil Kern / NRK

Et stort flertall i partiets programkomité går inn for å konsekvensutrede de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting. Ap vil da bryte med det som har vært Regjeringens politikk i åtte år.

– Dette er helt uaktuelt, sier Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg til NRK.

Silje Lundberg

UNGDOMSOPPRØR: Natur og Ungdoms leder Silje Lundberg varsler et ungdomsopprør frem mot Arbeiderpartiets landsmøte.

Foto: Jo Straube

Hun er svært opprørt over programkomiteens forslag.

– Her viser flertallet i Aps programkomité at de ikke bryr seg om verdens klima. De ignorerer også all mulig miljøfaglig kunnskap som ligger på bordet, fastslår Lundberg.

Vil legge til på Røst igjen

Frederic Hauge, leder av miljøstiftelsen Bellona, viser til hva som skjedde i 2001.

– Vi lå med båten vår på Røst i 2001, da Jens måtte stoppe oljeboring i Lofoten forrige gang. Vi skal få stoppet dette igjen. Uansett hvem som vinner valget, kommer dette til å være en av de absolutt vanskeligste sakene for den som skal danne regjering, fastslår Hauge overfor NRK.

– Vi har slåss i 20 år, og vi skal ta vare på disse fantastiske områdene, legger han til.

Natur og Ungdom varsler et ungdomsopprør frem mot Arbeiderpartiets landsmøte.

– Vi vil vise Ap-folk at de ikke kan la seg lure av Helga Pedersen og hennes gjeng. De må høre på ungdommen og på AUF. I denne saken vet vi at ungdommen står tydeligst og sterkest mot oljeboring, sier Lundberg.

Lars Haltbrekken

KAMPKLAR: – Vi mener det er totalt uansvarlig å begynne med oljeboring midt i noen av de rikeste og viktigste fiskeriområdene i verden. Derfor kommer vi nå til å mobilisere folk til kamp for å ta vare på disse viktige områdene, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet

Foto: Ketil Kern / NRK

Også leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet rister på hodet over Ap-forslaget.

– Vi mener det er totalt uansvarlig å begynne med oljeboring midt i noen av de rikeste og viktigste fiskeriområdene i verden. Derfor kommer vi nå til å mobilisere folk til kamp for å ta vare på disse viktige områdene, sier Haltbrekken til NRK.

Vil ha Ap-folk med

Naturvernforbundet vil hente støtte blant annet fra folk i Ap.

– Vi håper også at folk i Arbeiderpartiet som ønsker å ta vare på de rike fiskeriressursene, og som ønsker at Norge skal ta et ansvar for kampen mot de globale klimaendringene, kjenner sin besøkelsestid, sier Haltbrekken.

Haltbrekken er rykende uenig med Aps nestleder Helga Pedersen, som sa at kunnskapsgrunnlaget om oljeleting som er hentet inn er et argument for å gå videre med en konsekvensutredning.

– Den kunnskapen vi har hentet inn, viser med all tydelighet at det er å spille russisk rulett med de unike fiskeriressursene som finnes i disse områdene. Vi vet også at klimatrusselen krever at vi lar en god del av oljeressursene bli liggende i bakken, sier lederen for Naturvernforbundet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger