Mener han har bevist hvem som sto bak Scandinavian Star-brannen

Tidligere sjøfartsinspektør Flemming Thue Jensen forklarte seg i dag for dansk rett om brannen på Scandinavian Star i 1990. Politiet sier de vil gå videre med opplysningene som kom fram.

Flemming Thue Jensen

Den pensjonerte danske sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen på vei inn i København Byret for å la seg avhøre av norsk politi.

Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix

Det var ventet at den tidligere sjøfartsinspektøren ville navngi to personer fra mannskapet han er overbevist om at står bak Scandinavian Star-brannen, da han lot seg avhøre i København Byret i dag. Flemming Thue Jensen har tidligere nektet å la seg avhøre av norsk politi om tragedien, som kostet 159 mennesker livet.

Per Magne Kristiansen

Advokat Per Magne Kristensen håper norsk politi går videre med opplysningene Flemming Thue Jensen kom med i retten.

Foto: DR

Avhøret gikk i starten for åpen rett, men ble etter noen timer lukket. Det er derfor uklart om han faktisk oppga navnene, eller ikke.

Per Magne Kristensen, som er bistandsadvokat for norske overlevende og pårørende, var til stede i den åpne delen av rettshøringen i dag.

– Nei, det ble ikke oppgitt navn, men det er ingen tvil om hvem personene er, sier Kristiansen til DR.

Ødela viktig notat

I retten fortalte den pensjonerte sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen at han har ødelagt det som kan ha vært avgjørende notater om brannen på Scandinavian Star.

– Det var så voldsomme inntrykk, og vi hadde sett så mye fælt. Da det var gått tre år, klarte jeg ikke lenger å holde ut ved å se på noe som helst der det sto Scandinavian Star, sa Thue Jensen i retten.

I snart 26 år har politi, eksperter og granskingskommisjoner prøvd å finne ut av hva som skjedde ombord i "Scandinavian Star". Nå trer et nytt vitne frem med opplysninger. Natt til 7.april var passasjerfergen underveis fra Oslo til Frederikshavn da det brøt ut brann ombord. 159 mennesker mistet livet.
Den tidligere danske skipsinspektøren Flemming Thue Jensen hevder at to av mannskapet sto bak brannen. I dag møtte 72-åringen den stortingsoppnevnte granskingskommisjonen.

Flemming Thue Jensen var i februar i møte med den norske granskingskommisjonen.

Flere tegn til sabotasje

Som en av de første granskerne om bord i den utbrente ferja, fant Thue Jensen raskt tegn til at brannen må ha blitt antent og at noen med spesiell kjennskap til skipet sto bak.

I retten fortalte han at han i forbindelse med inspeksjon av skipet etter brannen, observerte et ødelagt hydraulikkrør.

– Der var det stilt opp madrasser, slik at ilden kunne få feste. Det var sabotasje, sa han.

Det er en sentral opplysning, fordi denne brannen startet først tolv timer etter hovedbrannen. På det tidspunktet var dessuten overlevende passasjerer blitt evakuert, noe som innsnevrer kretsen av mistenkte, forklarte han i retten.

– Jeg er den første som beviser at gjerningsmennene var en del av mannskapet, sa Flemming Thue Jensen til DR etter avhøret.

Interessante opplysninger

Det er Oslo politidistrikt som etterforsker saken i Norge.

– Det fremkom opplysninger som vi naturlig tar med i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Hanne Fauske i Scandinavian Star etterforskningen i en pressemelding.

Fauske legger til at siden saken fortsatt er under etterforskning, har de ikke har trukket noen konklusjoner. Hun vil derfor ikke kommentere det som har fremkommet i avhøret.

Det er ventet av etterforskningen skal være ferdig om noen måneder.

Brann på Scandinavian Star i 1990

159 mennesker mistet livet i brannen om bord i Scandinavian Star.

Foto: Per Løchen / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger