Hopp til innhold

- Lønnspolitikk er for politikerne

Unio Stat la ned streikevåpenet og gikk til frivillig lønnsnemnd torsdag. Men NRKs økonomi-kommentator Steinar Mediaas sier at Rikslønnsnemnda ikke kan utforme norsk lønnspolitikk.

Riksmeklerens kontor

Partene ble enige på Riksmeklerens kontor torsdag ettermiddag.

Foto: NTB scanpix

– Selv om det er en frivillig nemnd, kan ikke Rikslønnsnemnda lage lønnspolitikk for dette landet. Den må avgjøres mellom partene. Og det betyr at lønnspolitikken for de høyt utdannede i Norge først kan bli avgjort ved den neste regjeringen vi får, etter stortingsvalget i 2013, sier Mediaas.

Den siste av streikene i offentlig sektor ble avblåst ved 17-tiden torsdag. Partene klarte ikke å bli enige om en ny tariff-avtale, men de sendte oppgjøret over til Rikslønnsnemnda til frivillig lønnsnemnd.

Mediaas kan ikke forestille seg at rammen på lønnsoppgjøret kan bli annerledes enn i resten av offentlig sektor:

– En sak for politikerne

– Unio Stats medlemmer kan kanskje få inn noe om prinsipper. De vil nok gjerne at nemnda skal si noe om at høyt utdannede skal tjene mer enn lavt utdannede og så videre. Men lønnspolitikk er som sagt ikke noe for nemnda, den er en sak for politikerne.

Selv om de streikende skulle få igjennom ett og annet prinsipp, går det neppe så langt at noen i etterkant vil kalle det politikk.

– Frivillig nemnd er en uvanlig måte å komme seg ut av en konfliktsituasjon på. Vi snakker om parter som kjemper for sitt ettermæle. Jeg tror ikke Unio ønsket å tvinge streiken over dit hvor det går ut over liv og helse.

De ønsket en frivillig løsning, og skulle de streikende sette liv og helse i fare, ville de også fått publikum imot seg, sier Mediaas.

Han mener streiken vil få politiske konsekvenser:

Bønder og akademikere

– Nå har regjeringen lagt seg ut med to viktige grupper. Den ene er bøndene, den andre er de høyt utdannede i Norge. Dette er lønnsgrupper som i mange sammenhenger og på mange måter har ligget på den rødgrønne siden.

Bøndene kan nå komme til å snu ryggen til regjeringen, tror Mediaas.

For bøndene er ikke nødvendigvis på venstresiden i norsk politikk.

– De høyt utdannede som nå har vært i konflikt, har også vært på den rødgrønne siden. Mange av dem kom fra arbeiderklassen, som de har utdannet seg bort fra. Men de synes ikke det har gitt uttelling. Og de kan komme til å kvittere ut en annen stemmeseddel i neste runde, tror NRKs kommentator.

Han sier at de streikende ikke har oppnådd mye i kroner og øre.

Har fått vist seg fram

– Men de har gjort seg veldig synlige. De spilte hovedrollen i denne siste fasen – og de spilte også ut LO. De har dessuten vært veldig tydelige på at de representerer en stor gruppe mennesker som ikke kommer til å finne seg i at utdanning ikke skal slå ut på lønnsseddelen.

I lønnsutbetaling kommer de til å få akkurat det samme som alle de andre i offentlig sektor, og det har vært skandaløst lite fra begynnelsen av, sier Mediaas.

Som ikke ser noen vinnere av denne streiken.

– Men regjeringen står igjen som taper. Den har lagt seg ut med så store grupper at det begynner å bli politisk farlig.

Streikevakter på Risløkka trafikkstasjon onsdag

Streikevakter på Risløkka trafikkstasjon i Oslo onsdag. Dagen etter var streiken over.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger