Fredag kveld ble en 25 år gammel malaysisk statsborger pågrepet av PST, siktet for å ha drevet etterretning mot Norge.
Det er uklart hvem mannen skal ha drevet etterretning på vegne av. Mannen kommer fra Malaysia, men PST understreker at det ikke er mistanke om at Malaysia står bak.
I kjennelsen heter det at «leiebilen hans er observert på kameraovervåkning samtidig som det gjøres signalutslag ved Regjeringskvartalet, Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet».
Videre viser retten til rapport om spaning.
– Vi står overfor en nokså omfattende etterforskning og vi er helt i startgropen, hvor det dreier seg om å sikre bevis, sier politiadvokat Thomas Fredrik Blom i PST til NRK.
Søndag ettermiddag besluttet retten å fengsle mannen i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene i isolasjon.
Vært i Norge i kort tid
Mannen er student, men ikke ved et norsk lærersted, og han har vært i Norge i relativt kort tid, bekrefter PST til NRK.
25-åringen ble pågrepet fredag 8. september kl. 21.10.
Blom sier politiet har tatt beslag i en rekke databærende enheter og elektroniske gjenstander som PST nå skal undersøke.
– Han er siktet for ved hjelp av tekniske installasjoner å ha drevet ulovlig signaletterretning, sier Blom.
Det er sannsynlig at det er flere impliserte i saken, ifølge kjennelsen.
– Har han operert alene?
– Jeg tror at en ung student neppe alene har de ressursene som skal til for å drive med det vi mener han har bedrevet, i hvert fall så langt, sier Blom.
– Er det grunn til å tro at de han samarbeider med er statlige aktører?
– Jeg tror ikke jeg skal kommentere det, det er i hvert fall noen med mer ressurser enn det en student i midten av tjueårene kan disponere over, sier han.
Politiadvokaten vil heller ikke kommentere hvordan PST mener mannen har operert, eller hvilke mål han har hatt i Norge.
– Det er en bevisforspillelsesfare som både er reell og høyst overhengende som gjør at vi er knappe med hva vi går ut med nå, sier Blom.
NRK var til stede da mannen ble fremstilt for fengsling klokka 11.30 i formiddag, men er underlagt referatforbud. Mannen samtykket til fengsling.
– Dramatisk pågripelse
Mannen har ifølge politiadvokaten ikke ønsket å forklare seg for PST.
Det skyldes ifølge forsvarer Aase Karin Sigmond i Sigmond & Ysen at han var i dårlig form etter en «dramatisk» pågripelse.
– Pågripelsen, manglende innsyn i dokumentene, opphold på glattcelle og han var svært preget av å sitte hos politiet. Han var ikke forberedt på å gå inn i noe avhør heller, sier hun til NRK.
Advokat Kirsten Sigmond representerte mannen i retten søndag, men hennes kollega og søster Aase Karine Sigmond er mannens forsvarer.
Foto: Ingrid Emilie WaalerVerken Sigmond eller Blom ønsker å beskrive pågripelsen av mannen nærmere. Blom beskriver imidlertid pågripelsen som «udramatisk».
– Han samtykker til fengsling for at politiet skal få anledning til å undersøke saken nærmere, han erkjenner ikke straffskyld i forhold til siktelsen, sier Sigmond.
I PSTs trusselvurdering fra 2023 trekkes særlig Russland, men også Kina, Iran og Nord-Korea fram som statlige aktører som utgjør en «betydelig etterretningstrussel» mot Norge.
Skal ha drevet med signaletterretning
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen forklarer at signaletterretning er å avlytte samband som radiokommunikasjon, mobiltelefoni eller tekstmeldinger.
– Det å avlytte telefoner eller andre former for samband er ikke lov i etterretningsmessig øyemed.
Diesen sier at enkelte former for samband er beskyttet, ved kryptering eller på annet vis. Disse krever spesielt utstyr og er vanskeligere å lytte til.
– Om det er kryptert, må du også kunne dekryptere, og det er ganske krevende. Det vil vanligvis kreve store ressurser, både teknisk og kompetansemessig.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter overfor NRK at de bistår PST i saken, men vil ikke svare på NRKs spørsmål om saken av hensyn til etterforskingen.
Tips NRKs krimgruppe:
Har du informasjon om denne saken eller andre krimsaker? Ta kontakt med NRKs krimgruppe.
Du kan tipse oss på e-post eller gjennom NRKs krypterte varslertjeneste. Her kan du tipse oss anonymt. Vi behandler for øvrig alle tips konfidensielt, i tråd med Vær varsom-plakatens regler om kildevern.