Hopp til innhold

Mange dør i utleieboliger

Over 40 prosent av dem som mistet livet i branner i fjor døde i en utleiebolig.

Video nsps_upload_2009_2_21_14_47_34_109.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Brannvesenet frykter flere tragedier hvis ikke noe gjøres.

- Jeg tror at mange av disse eierne som leier ut hybler for eksempel, ikke tar brannsikkerheten på alvor, sier avdelingssjef Nils Kristiansen ved Oslo brann- og redningsetat.

Nils Kristensen er avdelingssjef i Oslo brann- og redningsetat

Nils Kristensen

Foto: NRK

84 mennesker mistet livet i forskjellige branner i Norge i 2008, i følge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Informasjon NRK har hentet inn fra politidistriktene viser at 34 av brannofrene døde i utleieboliger. Det er over 40 prosent.

- Jeg er overbevist om at hvis vi ikke får gjort noe med dette vil vi få nye tragiske hendelser, sier Kristiansen.

Urovekkende

- Det er veldig urovekkende tall. Men det bekrefter noe vi har pekte på lenge, at det er mange utleiere som slurver når det kommer til brannsikring. Både når det gjelder utleiegårder og mindre utleieenheter, sier advokat Per Oddvar Pallum i Leieboerforeningen.

Han mener myndighetene må få bedre verktøy til å følge opp gårdeierne.

- Min erfaring er at utleier vet at det ikke skjer noe selv om de ikke gjør de utbedringene de skal gjøre, sier Pallum.

Linn Cecilie Ulvin bor i en utleiegård på Grønland i Oslo og er bekymret for brannsikkerheten.

Urtegata

- Vi har tenkt masse på det. Fordi det har skjedd så mye små og litt større ting også i denne gården som ikke er bra og fordi vi ligger så nær Urtegata, sier Ulvin.

To storbranner gjorde fjorårets brannstatistikk spesielt ille. 9. november omkom sju polske bygningsarbeider i en brann i en utleiebolig på Gulskogen i Drammen. 13. desember mistet seks personer livet i en utleiegård i Urtegata 31 i Oslo.

Det fikk Oslo brann- og redningsetat til å opprette en egen mail-adresse for å få inn tips

Statistikk over branner i fjor
Foto: NRK

Stengte utleieboliger

De har fått inn over hundre tips og rykket ut på flere kontrollere. Ved to av stedene har forholdene vært så dårlig at utleieboligene har blitt stengt.

- Vi ser at det mangler både rømningsveier, slukkeutstyr og røykvarslere enkelte steder.

- Hvem har ansvaret?

- Det er eier som har ansvaret for at dette er i orden, sier Kristiansen.

Rundt 40 prosent av alle branner skyldes feil i det elektriske anlegget eller feil bruk av elektrisk utstyr. El-tilsynet ser ofte feil i utleieboliger.

Sikringskapet

Johny Guldager, avdelingsleder i Infratek Elsikkerhet

Johny Guldager

Foto: NRK

- Det er veldig mye rart, og en del dårlig dessverre. Det som er gjennomgående i eldre utleiegårder er at sikringsskapet ikke blir oppgradert, så kapasiteten til brukeren er liten. Mens det moderne samfunnet krever mer og mer elektrisitet og de bruker jo som om de skulle ha full kapasitet. Så går sikringene hyppig og det kan være en brannkilde, sier avdelingsleder Johny Guldager i Infratek Elsikkerhet.

Rundt 22 prosent av husholdningene i Norge leier boligen de bor i. El-tilsynet kommer i gjennomsnitt bare på besøk hvert 18 år og brannvesenet reiser bare ut på kontroll hvis de får tips.

- Alt som har skjedd den siste tiden viser vel at dette burde sjekkes oftere. At det er veldig mye dårlige forhold rundt omkring, sier leietaker Linn Cecilie Ulvin.

AKTUELT NÅ