Anundsen har spørsmålet om bevæpning av politiet høyt på agendaen

Frps ferske justisminister Anders Anundsen er uenig med Hans Sverre Sjøvold og flertallet av landets politimestere i at reglene for bevæpning bør være de samme i hele Norge.

Anders Anundsen

Anders Anundsen har så vidt rukket å prøve stolen i sitt kontor i Justisdepartementet. Til NRK sier han at han vil se på spørsmålet om bevæpning raskt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mens Justisdepartementet i den rødgrønne regjeringen i januar satte foten ned for generell bevæpning av politiet, åpner de borgerlige opp for at dette skal være opp til hvert enkelt politidistrikt.

Frp har tidligere vært forkjempere for generell bevæpning av politiet. I november i fjor ga daværende leder for justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), uttrykk for at han ville bevæpne politiet i Oslo så raskt som mulig.

Anders Anundsen har bare vært justisminister i noen timer når han møter NRK onsdag kveld. Som en del av regjeringen sier han at full bevæpning av politiet i Norge er et spørsmål han vil ha begynne å jobbe med tidlig.

– Det er en del av regjeringsplattformen vi begynner å jobbe med ganske raskt. Vi kommer tilbake til den konkrete måten å gjøre dette på, sier Anundsen til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anders Anundsen

Som leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget var Anundsen på befaring i Regjeringskvartalet i 2012. Her med politiets innsatsleder Thor Langli (f.h.) og Per Olaf Lundteigen (Sp).

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Politimesterne imot

Etter landsmøtet i mai i år, ble det klart at også Høyre går inn for å vurdere en generell bevæpning av politiet. Til NRK sier imidlertid ingen av landets politimestre at dette er noe de ønsker i sitt distrikt.

Forsker Johan Knutsson ved Politihøyskolen mener generell bevæpning av politiet er en svært dårlig idé. Han mener det er «rimelig å tro» at flere vil bli drept og skadet, dersom politiet bevæpner seg.

Sigve Bolstad

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener generell bevæpning av politiet er en god idé.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

På den andre siden i debatten står Politiets Fellesforbund. Leder Sigve Bolstad sier at flere og flere av hans medlemmer har behov for «et ekstra verktøy i verktøykassa». Bolstad har også reagert sterkt på enkelte av Knutssons argumenter.

– Hva er det som gjør Norge annerledes? Det han sier da, er at nesten alle land i verden, tar feil. Da kan man si at Norge er så spesielt, at man i alle fall trenger generell bevæpning, sa Bolstad til NRK i går.

På Politiets Fellesforbunds landsmøte i fjor, stemte også 71 mot 53 delegater for en generell bevæpning av politiet.

– Distriktene bør få vurdere

Politimester Hans Sverre Sjøvold

Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold mener de samme reglene for våpenbruk bør gjelde for hele landet. Det er

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Politiets våpenbruk er i dag regulert av Våpeninstruksen. Én ting både Bolstad og flertallet av politimesterne er enige om, er at reglene for bevæpning må være de samme over hele landet. Det er imidlertid ikke Anundsen enig i.

– Ingen av landets politimestre sier de ønsker en generell bevæpning. Hva tenker du om det?

– Det tenker jeg er opp til politimesterne å vurdere. Jeg registrerer at det er litt ulike oppfatninger i politiet rundt dette, og det er derfor det er en god løsning å la politimesterne vurdere behovet i egne distrikt.

Himanshu Gulati

Statssekretær Himanshu Gulati skal bistå Anundsen i Justisdepartementet. Han lover at politidistriktene skal bli hørt i prosessen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Blant dem som mener de samme reglene for bevæpning bør gjelde i hele Norge er mannen som leder landet største politidistrikt, Hans Sverre Sjøvold.

– Politimester i et Oslo er blant dem som mener det er en dårlig idé at hvert enkelt politidistrikt skal få bestemme. Hva tenker du om det?

– Det tenker jeg at jeg er uenig i, svarer Anundsen kort.

– Våpen i bil er forbedring

Flere av politimesterne NRK har snakket med sier de nye reglene for fremskutt lagring av våpen i politibil, gir en tilgang til å bevæpne seg som er tilstrekkelig.

– Det har skjedd en veldig forbedring på tilgangen politiet har til våpen, gjennom fremskutt lagring, og i de politidistriktene der det ikke er behov for mer enn det, så er det opp til politimesterne våre, sier Anundsen.

Onsdag ble det også klart at en av de yngste statssekretærene, Himanshu Gulati (25), skal jobbe sammen med Anundsen i Justisdepartementet. Gulati sier spørsmålet om bevæpning er et regjeringen skal følge opp.

Gulati legger til at man vil høre på politidistriktenes innspill i prosessen.

– Vi vil også høre med politidistriktene, så må vi komme tilbake til hvordan dette blir utformet, sier Gulati til NRK.no.

– Kommer tilbake til «dumdum»-kuler

Anundsen foreslo i forbindelse med stortingsmeldingen som skulle ta for seg lærdommene av 22. juli, at det skulle vurderes om politiet kunne bruke ekspanderende kuler i situasjoner der gjerningsmannen befinner seg blant sivile.

– I dag er det et alvorlig problem, for eksempel ved skoleskytinger eller terror der terroristen selv er i en folkemengde, at politiet vil ramme flere enn gjerningsmannen ved skyting, sa Anundsen i en stortingsdebatt i mars, ifølge db.no.

Ekspanderende kuler, eller såkalte «dumdum»-kuler er forbudt i krig i en erklæring fra Haag-konvensjonens fra slutten av det 19. århundre. Grunnen er de store indre skadene som oppstår når prosjektilet deler seg og ekspanderer.

På spørsmål fra NRK.no om forslaget skal videreføres, påpeker Anundsen at det kun var snakk om en vurdering av spørsmålet.

– Jeg har ikke lagt frem forslag om det. Det Frp har sagt er at vi ønsker en vurdering av om politiet kunne bruke det som en valgmulighet. Om det blir en del av politikken vår, eller ikke, er noe vi må komme tilbake til, sier Anundsen.

Politiet øver på skyting

Politihøyskolestudenter øver seg på skyting med pistol i Kongsvinger i 2010. Dersom generell bevæpning for politiet innføres i Norge, vil det i første rekke føre at politiet bærer en pistol på hofta under ordenstjeneste.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger