Hopp til innhold

Bosted avgjør om du får livsviktig kreftundersøkelse

Hvor du bor i landet avgjør om du får en type kreftundersøkelse som kan være livsviktig, sier leger. Liv (68) unngikk en risikofylt lungeoperasjon etter at hun selv kontaktet en privatklinikk.

Pet-scanner på Aleris

Oslo, Bergen og Tromsø har PET-skannere som kan undersøke hvilket stadium kreftsvulster befinner seg på. For kreftpasienter som bor i andre byer er det vanskeligere å få henvisning til en slik undersøkelse.

Foto: Anders Leines / NRK

Liv Hedstrøm

Liv Hedstrøm (68) fra Trondheim slapp å operere bort en kreftsvulst i lungene. En PET-undersøkelse viste at kreften ikke var ondartet.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

Kreftoperasjoner medfører ofte en viss risiko for pasienten, som det ikke er nødvendig å ta dersom kreftsvulsten er godartet.

For å få avdekket om svulsten er godartet eller ondartet, må pasienten undersøkes ved hjelp av PET-skanning. Men hvor i Norge man bor, kan være avgjørende for om man får utført PET eller ikke.

– Geografi spiller en rolle i om man får utført PET eller ikke, sier Andreas Stensvold som er leder i kreftlegenes forening (Norsk onkologisk forening).

– Kviet meg for operasjon

Det finnes i alt fem PET-skannere på offentlige sykehus i Norge: i Bergen, Tromsø og i Oslo. Leger fra hele landet kan henvise dit, men lar ofte være.

Det skjedde blant annet i Liv Hedstrøms tilfelle.

I august oppdaget legene ved St. Olavs Hospital i Trondheim en skygge på lunga til 68-åringen fra Trondheim. Skyggen viste seg å være en fire centimeter stor svulst.

Legene kom ikke til for å ta prøver av den og finne ut om den var ondartet eller godartet, og bestemte derfor at det var best å få den operert bort.

Hedstrøm, som har vært inn og ut av sykehus i lengre tid, ville nødig gjennomgå en operasjon dersom det ikke var livsnødvendig.

– Jeg kviet meg veldig for operasjon for jeg har også andre ting jeg plages med. Alle operasjoner innebærer jo en viss risiko, det sa legen som forklarte at operasjon var neste steg, sier Hedstrøm.

CT-scan vs. PET CT-scan

VISER FORSKJELLEN: Disse to røntgenbildene av samme person viser tydelig forskjellen mellom vanlig CT-scanning og PET-CT-scanning.

Foto: Creative Commons CC0 1.0 / Hg6996

Behovet øker kraftig

PET-skanning utføres ved at pasienten får et radioaktivt stoff i kroppen. Vedkommende blir så gjennomlyst av maskinen, og radiologene kan lese av resultatene på en skjerm.

– En PET er en god undersøkelse når man har spørsmål om det kan være kreft eller ikke, sier Stensvold i Kreftlegenes forening.

Tall som NRK har hentet inn fra sykehusene med PET-skannere viser et økende behov. Når sykehusene får flere fagfolk som kan betjene maskinene, skyter antall undersøkelser i været.

Bergen har en nesten 60 prosents økning på ett år. I Oslo forventer de dobbelt så mange undersøkelser til neste år, og i Tromsø legges det opp til en 40 prosents økning.

Slapp å operere

Hedstrøm i Trondheim måtte ta saken i egne hender for å få PET-undersøkelsen, og på den måten finne ut om det virkelig var nødvendig å gjennomgå en operasjon.

Ved å søke på internett fant trønderen en privat klinikk i Oslo der hun kunne få utført PET i løpet av få dager mot 30.000 kroner. Da legene på St. Olavs Hospital fikk vite at hun hadde bestilt time privat, fikk hun likevel henvisning til undersøkelse på Rikshospitalet i Oslo.

Gudmund Marhaug

Gudmund Marhaug er fagdirektør ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

Prøvene fra PET-skanningen der var negative, og viste dermed at det ikke var nødvendig å operere bort kreftsvulsten i lunga til den 68 år gamle kvinna.

Med en egen skanner i Trondheim vil de kunne utføre 1800 slike undersøkelser i året. i dag henviser de bare 100 hvert år.

Ville Hedstrøm ha fått tilbud om PET med det samme dersom dere kunne tilby denne typen undersøkelse i Trondheim?

– Våre folk vurderte det som mest fornuftig å operere og ta ut denne svulsten. Men ja, sannsynligvis ville det da ha blitt gjort en skann på et tidligere tidspunkt, erkjenner fagdirektør ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Gudmund Marhaug.

PET-skanner

PET brukes til å påvise kreftsykdom, foreta stadieinndeling av kreft og til å undersøke virkningene av kreftbehandlingen på kreftvevet.

Foto: Torkild Jemterud / NRK

AKTUELT NÅ