Listhaug mener det er umulig å slette all Facebook-hets

Sylvi Listhaug oppfordret sine Facebook-følgere til å føre en saklig debatt og vende det andre kinnet til. Ikke alle hørte etter.

Montasje med kommentarer om Mani på Listhaugs Facebook-side

IKKE KAPASITET: Sylvi Listhaug mener døgnet ikke har nok timer til å moderere alt som skrives på Facebook-siden hennes. Montasjen viser negative karakteristikker av Mani Hussaini lagt ut som kommentarer på hennes Facebook-side.

Foto: Montasje / Skjermdump Facebook

Etter at AUF-leder Mani Hussaini kalte innvandringsminister Sylvi Listhaug ei «kjerring» i sin 1. mai-tale , ble han selv utsatt for hets og drapstrusler på sosiale medier.

Tirsdag skrev Listhaug et innlegg på sin offisielle Facebook-side der hun tok klar avstand fra hatretorikken og oppfordret alle til å droppe personangrep i innvandringsdebatten:

Skjermdump fra Sylvi Listhaugs facebookside 3.mai 2016
Foto: Facebook / Skjermdump

«Helt enig med hetsen»

I 14-tiden torsdag hadde innlegget fått over 2900 «likes» og 250 kommentarer.

Mani Hussaini smiler og holder et norsk pass i hånden

NORSK: Hussaini er ateist og norsk statsborger. I kommentarfeltene fremstilles han som «IS-medlem» som «aldri blir norsk». Han tok med seg passet sitt da han gjestet NRK MP3 onsdag for å snakke om hetsen.

Foto: NRK

I kommentartråden under applauderer de aller fleste Listhaugs oppfordring. Men ikke alle. Under fullt navn sår flere tvil om Mani Hussainis lojalitet til Norge. Noen ber ham også forlate landet.

Her er noen eksempler:

  • «Helt enig med hetsen,Denne Hussaini og ho dær knehøna Teda burde bli utvist fra NORGE ,Di kan ta med seg noen apekatt polikere i samme slengen» (kommentar lagt ut 3. mai kl. 11.11).
  • «Drapstrusler skal vi selvsagt ikke ha. Men resten syns jeg må være greit. Svært mange oppfatter Hussaini som en slags trojansk hest, - en muslim som har banet seg vei til en maktposisjon i Norges største parti, og som akter å bruke denne som døråpner for en flodbølge av fremmedkulturelle trosfeller inn i det norske samfunn (...)» (kommentar lagt ut 3. mai kl. 10.01, fjernet etter at NRK tok kontakt torsdag).
  • «​Muslimen Mani Husseini har det norske folket ikke bruk for. Han passer derimot helt fint som IS medlem. Reis til dine kamerater i Syria. NAV spanderer billetten din uten problem»​ (kommentar lagt ut 3. mai kl. 13.27, fjernet etter at NRK tok kontakt torsdag).
  • «Vi skal ikke ha utlendinger til å styra landet vårt, hvertfall ikke muslimer!!» (Kommentar lagt ut 3. mai kl. 16.35, fjernet etter at NRK tok kontakt torsdag).
  • «Det er mange trojanere i Ap...de avslørte seg! De blir aldri norske, selv om de omså er født her til lands!» (Kommentar lagt ut 3. mai kl. 17.54).

Listhaug: – Folk har et eget ansvar

Etter at NRK kontaktet Justisdepartementet om saken, ble rundt 20 kommentarer fjernet.

Vi ba om et intervju med innvandrings- og integreringsministeren for å spørre om hva hun synes om kommentarene, og hvilke rutiner de har for å moderere det andre skriver under hennes innlegg.

I en e-post via kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartementet, viser Listhaug til at hun på Facebook-siden sin tok «sterk avstand fra slike kommentarer».

– Og det kommer jeg til å fortsette å gjøre. Jeg synes både Tajik og Hussaini blir utsatt for grov sjikane og omtale i mange sammenhenger som er uakseptabelt. Derfor valgte jeg også å ta til orde mot dette.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug

INFORMASJON: – Jeg mener likevel det er viktig å bruke Facebook for å få ut informasjon og fortelle litt om det jeg gjør i hverdagen, skriver Listhaug.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men over tre timer etter at NRK tok kontakt, ligger blant annet kommentaren om at «denne Hussaini og ho dær knehøna Teda burde bli utvist fra NORGE ,Di kan ta med seg noen apekatt polikere i samme slengen» fortsatt ute på Listhaugs Facebook-side.

Frp-statsråden viser til at hun får flere hundre kommentarer på mange av innleggene sine. Ifølge henne er det nærmest umulig «å slette absolutt alt som er kritikkverdig».

– Folk har et eget ansvar for hvilke ytringer man kommer med også på nettet. Vi gjør så godt vi kan for å følge opp kommentarfeltet løpende og slette det vi mener er over streken. Men vi kommer heller ikke i fortsettelsen til å kunne rekke over å slette alt som burde slettes og besvare det vi burde. Døgnet har ikke nok timer. Derfor er det viktig å mane den enkelte til å ta ansvar og diskutere sak, ikke person, og omtale hverandre med respekt, står det i e-posten.

– Anti-muslimske konspirasjonsteorier

NRK har via ledelsen i AUF vært i kontakt med Mani Hussaini. Han er gjort kjent med kommentarene på Listhaugs Facebook-side, men han ønsker ikke å uttale seg om saken.

Øyvind Strømmen

KOMPLOTT: Øyvind Strømmen sier ideen om at «noen» leder et komplott for å få muslimer inn i politikken for undergrave vestlige samfunn er utbredt i anti-muslimske miljøer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen, som de siste årene har kartlagt anti-muslimske og høyreekstreme miljøer på internett, mener mye av hetsen mot Mani Hussaini føyer seg inn i klassisk anti-muslimsk retorikk. Ifølge Strømmen er utsagn om politikere med røtter i muslimske land er «trojanske hester» med skumle hensikter, en typisk konspirasjonstanke i disse miljøene.

– Denne komplottenkningen, om at noen legger planer i det skjulte, er helt gjennomgående i islamhatet, og skiller det anti-muslimske universet fra legitim religionskritikk.

Torsdag kveld skriver Aftenposten at Listhaugs partikollega Per Sandberg aksepterer karakteristikker som «Ufyselig muslim» «Lobotomert Ap-katt» og «Pakk» om Hussaini på sin Facebook-side.

Hussaini har fått gjennomgå under et innlegg skrevet 1. mai. Sandberg sier til avisen at han sjelden redigerer i kommentarfeltet, men at han «tar til tider ut de verste».

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger