Hopp til innhold

Listhaug lover å stramme inn

– Vi skal stramme inn, og vi sørge for at det settes krav til de som kommer til Norge, var budskapet da Sylvi Listhaug overtok nøkkelen til innvandrings- og integreringspolitikken.

Sylvi Listhaug overtok nøkkelen til innvandrings- og integreringspolitikken

Den tidligere landbruksministeren var tydelig i sitt budskap da hun tok over innvandringsoppgavene fra justisminister Anders Anundsen (Frp) og integreringsarbeidet fra statsråd Solveig Horne (Frp).

– Vi skal gjøre en rekke endringer som Stortinget står bak. Jeg gleder meg til å gjennomføre denne politikken, og jeg skal gjøre mitt ytterste for å holde tilstrømningen nede. Jeg skal også sørge for at de som ikke har rett til opphold, sendes ut så raskt som mulig, sa Listhaug.

– Må bidra

Hun mener Norge står overfor store utfordringer, og minnet om at tilstrømmingen av flyktninger til landet har vært rekordstor i 2015.

– Det er viktig at nye borgere bidrar og ikke bare blir passive mottakere av ytelser. Vårt samfunn er ikke bærekraftig dersom vi får et samfunn hvor mange personer lever på offentlig overføringer, sa Listhaug.

Hun lover å kjempe for at færre kommer til landet.

– Jeg er forberedt på at det kan komme flere flyktninger til våren, og derfor er det viktig å gjennomføre innstramminger, sa statsråden.

Solberg: Gode kvalifikasjoner

Statsminister Erna Solberg mener Sylvi Listhaug har veldig gode kvalifikasjoner både til å skape samarbeid rundt løsningene, men også til å gjennomføre endringer.

– Hun har vist gjennomføringskraft som landbruksminister, så det tror jeg kommer til å bli veldig bra. Hun er sterk nok til å puffe der det ikke er så lett å gjøre endinger, sier Solberg.

Partileder Siv Jensen mener endringene i regjeringen bidrar til å styrke Frps politikk i regjeringen. I tillegg til å lede innvandrings- og integreringsfeltet, har Frp fått inn to nye ministere. Det er én mer enn de mistet. Høyre mistet to og fikk inn to.

– Det å være innvandrings- og integreringsminister i en tid med store utfordringer, kommer til å kreve mye av Sylvi, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NRK.

Tredobling av asylsøkere

Hittil i år har det kommet over 30.000 asylsøkere til Norge. I 2014 kom det i alt 11 480 stykker.

– Innvandringen til Norge har eksplodert med Frp i regjering, så jeg forstår at dette er en formidabel oppgave som ble for stor for justisminister Anundsen. Derfor er det svært positivt at Frp har gått med på å ta på seg ansvaret ved å bekle denne posten, sier venstreleder Trine Skei Grande.

Hun sier Listhaug må lykkes med å få til den beste og mest humane integreringspolitikken i Europa.

– Dersom integreringen skal gå bra må voksne flyktninger raskt i arbeid og aktivitet og flyktningbarna bør få tilbud om barnehage eller skolegang. Listhaugs hovedoppgave kommer til å bli klart definert i Stortinget. Hun vil få ansvar å sørge for at flyktninger som kommer hit, raskt skal integreres i det norske samfunnet, sier Grande.

AKTUELT NÅ