Hopp til innhold

Lege om korona-tiltak: Virker som norske helsemyndigheter har sovet i seks uker

Lege ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, mener helsemyndighetene verken har satt inn nok smitteverntiltak eller tidlig nok for å hindre at koronaviruset sprer seg i Norge.

Infeksjonslege Gunnar Hasle

FOR SEINT OG FOR LITE: Infeksjonslege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo mener helsemyndighetene burde ha gjort mer tidligere for å stoppe koronaviruset i Norge.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Infeksjonslege Gunnar Hasle driver Reiseklinikken i Oslo, og har blant annet spesialisert seg på vaksiner og helesrisikoer ved reiser. Han mener norske helsemyndigheter verken har satt inn «nok smitteverntiltak, eller tidlig nok».

– Det virker som om norske helsemyndigheter har sovet i seks uker. Det var allerede i midten av januar at man skjønte alvoret av dette. Det var da det ble klart at det nye koronaviruset var en variant av det tidligere kjente sarsviruset. Da burde man ha våknet for alvor.

Han mener helsemyndighetene burde ha innført mye strengere reiserestriksjoner for flere uker siden, og satt i gang produksjon av munnbind tidligere.

– Det virker som om FHIs holdning har vært at «dette viruset nytter det ikke å stoppe, men det er ikke så farlig». Da har man gitt opp den kampen før den har begynt. Det synes jeg er utilgivelig.

Etterlyser retningslinjer

Også pasientombud i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen, er kritisk til hvordan helsemyndighetene har håndtert koronaviruset. Hun sier til VG at hun mener de har vært for passive.

– Min opplevelse er at helsemyndighetene er helt bakpå i sin håndtering av koronaviruset når det gjelder nasjonale retningslinjer og informasjon.

Anne-Lise Kristensen

Pasientombud Anne-Lise Kristensen etterlyser nasjonale retningslinjer for hvordan man kan begrense spredningen av koronaviruset.

Foto: NRK

Hun mener myndighetene i for stor grad har overlatt til kommunene å avgjøre hvordan håndteringen skal skje. Hun ønsker seg i stedet nasjonale retningslinjer.

– Fastleger og kommuner bør i mye større grad få støtte og klare retningslinjer fra Helsedirektoratet under denne pandemien, sier hun til VG.

Gjennomførbare råd

Overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet sier til NRK at de har jobbet kontinuerlig siden utbruddet ble kjent, og at de er opptatt av å gi råd de vet vil begrense smitten og stoppe spredningen i Norge.

– Vi er opptatt av å ha fornuftige råd som er mulig å gjennomføre.

Hun seier de har samarbeidet tett internasjonalt for å få kontroll på utbruddet og spredningen.

– Vi har kontinuerlig kontakt med WHO, og følger det europeiske smitteverninstituttets anbefalinger. Vi har også tett og god kontakt med de andre nordiske landene for å samkjøre oss undervegs.

Overlege Siri Helene Hauge i FHI

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge, sier de samarbeider tett med utlandet for å få kontroll på utbruddet og avgrense spredningen av viruset.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Norge har relativt mange smittede i forhold til folketall. Det forklarer FHI med at de har en praksis med å teste mange.

– Vi har ganske aggressiv testing, blant annet av folk som har vært i Nord-Italia og andre utbruddsområder. Det kan være grunnen til at vi har så mange tilfeller nå, sammenlignet med andre land, sier Hauge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger