Kvinner slår like mye som menn

Kvinner slår like mye som menn, men flere menn står for den groveste volden og drap, viser undersøkelser.

Sinne kan være vanskelig og temme - både hos menn og kvinner.

ILLUSTRASJONSFOTO: Sinne kan være vanskelig å temme - både hos menn og kvinner.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

I både internasjonale og nasjonale forskningsrapporter der det spørres om konkrete voldshandlinger som slag og spark, kommer kvinner og menn likt ut: De begår like mye vold i hjemmet. Den psykiske volden kommer i tillegg.

Forskjellen er at den farligste volden, langvarig mishandling og vold som dreper, den er det menn som står for.

Bjørn Løvland hos Reform ressurssenter for menn, behandler menn som er utsatt for vold av kvinner. Løvland forteller at mange av de som mottar behandling, beskriver familieforholdet som nedverdigende.

– De forteller også at denne volden er noe de ikke har snakket med andre om og at de er veldig redd for å ikke bli trodd hvis de oppsøker hjelpeapparat, sier Løvland.

Går på sinnemestringskurs

Hilde, som er i 40-årene, har gått på sinnemestringskurs for kvinner for å slutte å slå.

Hun viser en sinnesirkel som har et stoppested, der du måte bryte av og heller gå tvers igjennom sirkelen istedenfor å gå hele sirkelen rundt og sprekke.

– Jeg klarer faktisk å tenke at det er dumt å slå. Jeg sier til meg selv hele tiden at jeg ikke må gjøre det, for det blir veldig feil. Men likevel så slår jeg til slutt, sier hun.

I 2007 var det ett sinnemestringskurs for damer, men pågangen er stor, og i dag er det fire kurs, like mange for kvinner som for menn.

I den siste tiden har blitt mer fokus på at menn også kan være offer. Fra årsskiftet av skal alle kommuner ha et krisesentertilbud for menn.

Kvinner i alle aldre fra alle samfunnslag

Kvinner som slår menn er akkurat like forskjellig som menn som slår kvinner. De er i alle aldre fra alle samfunnslag. Hilde mener det er viktig å fortelle denne historien:

– Det er ikke bare menn som blir voldsomt sint og kan slå. Også kvinner viser aggresivitet, sier Hilde.

Hun er i midten av 40-årene og tenner fortere enn de fleste. Er hun trøtt, sulten og det skjer noe hun absolutt ikke liker, så tyr hun til vold.

– Jeg har dessverre slått kjæresten min i ansiktet ved flere anledninger. Jeg skal virkelig jobbe med meg selv, for jeg vil ikke miste ham, sier Hilde.

– En belastning

Hun prater åpent om sin aggresjon med sin kjæreste Ole, som hun har vært sammen med i fem uker. Ole forsøker å forstå hennes aggresjon, men sier også at det byr på utfordringer.

– Det kan til tider være en belastning at hun sliter med å kontrollere sinnet sitt. Men jeg vet at hun har en del opplevelser som gjør at hun handler slik. Jeg støtter henne og forsøker hele tiden å se det gode i henne, sier han.

Til tross for turbulens i forholdet og Hildes problem, så har nå de to bestemt seg for å gifte seg med hverandre.

Radiodokumentaren "Kvinner som slår menn" kan du høre lørdag 28. august klokken 10.03 og søndag klokken 21.03 i NRK P2.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger