Hopp til innhold

Stadig flere kvinner tyr til vold

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2008 var 553 personer som ble dømt for bruk av vold. I år 2000 var tallet 211 personer. Det er en økning på 162 prosent.

Linn Kristin Teigen

Linn Kristin Teigen soner en voldsdom i Sandefjord fengsel på sju måneders fengsel.

Foto: Helga Tunheim / NRK

– Jeg sitter inne for vold mot offentlig tjenestemann, og for politijakt i bil, sier 23 år gamle Linn Kristin Teigen. Hun er en del av den dystre statistikken som viser at stadig flere kvinner tyr til vold.

Teigen kjørte i beruset tilstand og ble stoppet av politiet etter en lenger biljakt. Hun hadde vært på fest og ble ringt etter av en bekjent som trengte hjelp. Fordi Teigen var den som var mest edru ble det bestemt at hun skulle kjøre. Da hun ble stoppet av politiet satt alle de tre i bilen seg til motverge, og det ble skjebnesvangert.

Husker ingenting

– De to politimennene som stoppet oss klarte ikke å håndtere situasjonen så de tilkalte assistanse. Jeg ble satt inn i politibilen, men klarte å komme meg ut igjen. Jeg løp mot politimannen, slo og prøvde å kvele ham med håndjernene, forteller Teigen.

Ingenting av dette husker hun selv.

Teigen sier at hun har vanskeligheter med å prate med andre mennesker, og derfor tyr til vold.

– Jeg har fått hjelp for dette og skulle egentlig gått til Alternativ til vold, men jeg har ikke følt at jeg har hatt behov for det. Jeg føler at jeg klarer å styre temperamentet mitt mer nå, sier hun.

Og det først nå i en alder av 23 år at Teigen har skjønt alvoret av livet hun har levd de siste 11 årene.

– Da jeg var 13 var jeg i gang med andre rusmidler enn alkohol, og nå er jeg 23. Jeg har surra bort nesten halve livet mitt på rus og fengsel. Det er ikke verdt det, sier hun stille.

Tøffere miljø

Teigen tror noe av årsaken til at flere jenter tyr til vold er en endring i miljøet. Blant annet har jentene i rusmiljøet, som hun har vært en del av, blitt tøffere.

– Jentene har kanskje kommet opp på samme nivå som guttene. De har blitt mer brutale og bruker mer vold, sier hun.

Det bekrefter også voldsforsker ved politihøgskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnbekk.

– De jentene som hadde problemer tidligere, de som rømte hjemmefra, prostituerte seg, misbrukte alkohol og brukte narkotika, brukte ikke vold i særlig grad. Etter hvert bruker også denne typen gruppe jenter vold i tillegg til de andre problemene de har. Noe av økningen skyldes at også disse jentene nå tar vold i bruk, sier hun.

Stadig yngre

Ifølge Politimester i Vestfold, Benedicte Bjørnland, opplever også de en økning i vold, også blant yngre jenter.

– Vi har sett det i forhold til vold mot offentlig tjenestemann, men vi har også sett at relativt unge jenter, ungdomsskoleelever og elever på videregående skole, bruker vold som konfliktløsningsmiddel. De bruker det også for å oppnå status og et omdømme for seg selv, sier Bjørnland.