Hopp til innhold

KrFU-leder kastet ut av Hviterussland

KrFU-leder Emil André Erstad ble torsdag kveld nektet inngang til Hviterussland. Angivelig fordi han er på en uoffisiell svarteliste.

Line Noprshaug og Emil André Erstad

Internasjonal rådgiver i KrFU Line Nordhaug og KrFU-leder Emil André Erstad på toget fra Litauen til Hviterussland.

Foto: Privat

På toget fra Litauen til Hviterussland ble KrfU-lederen og internasjonale rådgiveren i partiet Line Norhaug stoppet av grensevaktene. Etter planen skulle de møte to organisasjoner som jobber for demokrati i det som blir kalt det siste diktaturet i Europa.

– Vi fikk ingen begrunnelse, men ble kastet av toget og satt på et nytt tog tilbake til Vilnius i Litauen, forteller Emil André Erstad.

De to tok opp det som skjedde på telefonen. Egentlig skal det være fritt frem for hvem som helst å reise inn i Hviterussland under hockey-VM så lenge en kan fremvise billett til en av kampene, men selv om Erstad og Nordhaug hadde billett ble de altså nektet inngang.

Svartelistet

Emil André Erstad

KrFU-leder Emil André Erstad.

Foto: KrFU

Erstad ble også kastet ut sist han gjorde forsøk på å komme inn i landet i januar 2012, også da forsøkte han å møte de hviterussiske samarbeidspartnerne til KrFU. Denne gruppen er i opposisjon til den president Alexandr Lukasjenko.

– De må har skjønt hvem jeg er, sier Erstad på mobilopptaket.

Etter mellom 20 og 30 minutter bestemte vaktene seg for å nekte Erstad inngang til Minsk, da bestemte også Norhaug seg for å gi opp.

Tilbake på togstasjonen spurte Erstad vaktene hvorfor han ikke fikk komme inn i landet. Svaret var at han er på en uoffisiell svarteliste.

– Hva Alexandr Lukasjenko og KGB er redde for i forhold til KrFU vet jeg ikke. Er det at vi har kontakt med opposisjonelle? spør Erstad.

Han opplyser at de skal forsøke å forsøke å få billetter hjem til Norge fredag.

AKTUELT NÅ