Hopp til innhold

KrF sier nei til KrFU-lederens homoforslag

Det er på tide at KrF godtar ekteskapsloven som tillater at homofile kan gifte seg, mener lederen i KrfU. Men moderpartiet sier nei.

Dagrun Eriksen mot homofiles rett til adopsjon

Fungerende leder i KrF, Dagrun Eriksen, sier partiet står fast på sitt standpunkt om nei til kjønnsnøytral ekteskapslov.

Emil André Erstad

Emil André Erstad sier at han ønsker at KrF skal være et familieparti som tar hensyn til alle typer familier.

Foto: KrFU
Dagrun Eriksen

Fungerende leder i KrF, Dagrun Eriksen, tror ikke moderpartiet kommer til å skifte standpunkt med det første.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– KrF har gått mange steg i riktig retning de siste årene, blant annet da vi programfestet at homofile og lesbiske skulle ha alle juridiske rettigheter. Nå bør vi ta en ny diskusjon om homofile bør gifte seg og adoptere barn, sier ungdomsleder Emil André Erstad.

Han ønsker at «partiet skal være et familieparti som tar hensyn til alle typer familier.»

– Vi har en felles ekteskapslov i dag. Hvis vi skal være et familieparti, må vi ha en god politikk for alle typer familier. KrF har aldri vært i tvil om at homofile kan være gode omsorgspersoner, derfor bør vi også kunne gi homofile retten til å adoptere, sier Erstad.

– Berører mitt liv

Erstad får full støtte av KrF-medlemmet Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Pedersen-Eriksen er aktiv i KrFU, studerer for å bli prest og er lesbisk. Hun ønsker at partiet hun tilhører, skal akseptere at hun vil gifte seg med samboeren.

– Det er følelsesmessig tøft når andre mener at det er feil at jeg skal få gifte meg med den jeg er glad i. Denne debatten berører meg og mitt liv, sier Pedersen-Eriksen.

Stortingets flertall vedtok i 2008 at likekjønnede par har rett til å gifte seg etter samme lov som par av ulike kjønn.

Loven som trådte i kraft 1. januar 2009, innebærer også at lesbiske og homofile par også har samme rett til å bli vurdert som adopsjonsforeldre som heterofile ektepar. KrF stemte i mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.

Møter motstand i partiet

Erstad er forberedt på å møte sterk motstand innad i partiet.

KrFUs fylkesledere i Sør–Trøndelag, Møre og Romsdal, Oslo, Rogaland og Vest-Agder, reagerer på Erstads forslag.

- Dette er politikk som er tydelig forankret i vår identitet som politisk parti. Det blir feil å gå bort i fra dette prinsippet, sier fylkesleder i Vest-Agder KrFU, Tove Welle Haugland.

Hun mener verdidebatten burde ha blitt tatt opp i partiets organer og ikke gjennom mediene.

- Jeg opplever at vi har en god debattkultur og vi er absolutt villig til å debattere dette, sier Haugland.

– Jeg møter debatten med frisk mot. Vi skal ha en respektfull og grundig debatt i partiet. Men vi er mange som er uenige, og vi skal ta opp kampen, sier Espen Frøvold, leder for Oslo-KrFU.

I partiprogrammet deres står det at homofile har akkurat samme menneskeverd som andre og at KrF er imot diskriminering av homofile i samfunnet.

– Hvorfor går dere i så fall mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven som sikrer samme type rettigheter til heterofile og homofile?

– Hvis homofile får rett til gifte seg, åpner det også opp muligheten til å adoptere. Et barns rettigheter til å vokse opp med en mor og far veier tyngere enn homofiles rett til adopsjon, mener Haugland.

– Modig av Erstad

Hanne Marie Pedersen-Eriksen mener at Erstad er «modig som tør å løfte frem en sak som mange i partiet er sterkt uenige om.»

– Selv om man har en satt politikk, må det være mulig å debattere ulike synspunkter, sier Pedersen-Eriksen.

Erstad håper på en god og konstruktiv debatt.

– I KrF kan vi debattere hva som helst. Jeg håper utfallet blir at vi får en familiepolitikk som er enda bedre enn det vi har i dag, sier Erstad til NRK.

Ungdomspartiet skal stemme over saken på KrFU sitt landsmøte i september.

Få utsikter til endring i moderpartiet

Fungerende leder i KrF, Dagrun Eriksen, tror ikke det vil bli noen endringer i KrFs syn på saken med det første.

– Det er helt legitimt at KrFU nå tar opp denne saken. Dette er en sak som vi må diskutere som alle andre politiske saker, men det er ikke noe som tilsier at KrF på kort sikt vil endre syn i denne saken, sier hun til NRK.

Hun mener Erstads utspill har rot i at ungdomspartiet skal vedta sitt program om bare ett år. For moderpartiets del er partiprogrammet i motsetning allerede bestemt.

– Når det kommer til det som handler om ekteskapets tidligere funksjon, nemlig at det bare var heterofile som kunne adoptere og få rett til assistert befruktning, så står nok det programpunktet ganske fast i KrF, sier Eriksen.

Hun ønsker likevel å påpeke at KrF har beveget seg fra å stemme i mot partnerskapsloven, til å stemme for.

– Men å gå derifra til å si at alle har rett til å bli foreldre uansett, det sitter nok veldig mye lenger inne hos KrF.

AKTUELT NÅ