KrF-topp etter tvangs-vedtak: – Gir prestasjonsangst

Geir Toskedal (KrF) var spent på hva landsmøtet skulle si om muligheten for tvangssammenslåing av kommuner. De svarte med tillitsvotum uten forbehold.

Geir Toskedal i gangen på Stortinget

Geir Toskedal (KrF) vet han kan få kjeft når partiet åpner for å bruke tvang i kommunesammenslåing.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

På forhånd var det knyttet spenning til hva landsmøtet i KrF ville si til å åpne for muligheten til å bruke tvang for å slå sammen kommuner.

På landsmøtet brukte de fleste som tok ordet taletiden til å advare mot mulighet for bruk av tvang.

Likevel vedtok et stort flertall av delegatene en resolusjon som åpner for tvangssammenslåing (se faktaboks)

Det fikk nestleder Dagrun Eriksen og stortingsrepresentant Geir Toskedal til å trekke et lettelsens sukk.

– Vet det kan bli kjeft

Toskedal er medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget og kommer til å bli sentral i arbeidet med den kommende kommunereformen. Han ser på landsmøtet vedtak som et tillitsvotum.

– Jeg var spent i denne saken, og jeg forstår motforestillingene som har kommet. De kommer fra fornuftige og erfarne folk. Landsmøtet har vist oss stor tillit og et stort ansvar for som vi tar med oss i den videre behandlingen.

Får du prestasjonsangst med et slikt tillitsvotum i ryggen?

– Ja.

Er du redd for å trå feil?

– Jeg vet at det kan bli kjeft, men håper det blir mest ros. Også håper jeg at vi kan få gode løsninger på lang sikt. Så skal jeg tåle både kjeft og kritikk på kort sikt, sier Toskedal før han fortsetter:

– Jeg har ikke noen agenda om å bruke tvang, og jeg vil være i dialog med både lokallaget mitt og kommunene det gjelder for å forsøke å minske et slikt virkemiddel.

Glad KrF ikke stilte seg utenfor

Nestleder Dagrun Eriksen er også glad for tilliten fra landsmøtet.

– Hadde vi meldt oss helt ut av debatten, så hadde dette gått helt på Høyres, Frps og Venstres premisser. Jeg tror det er viktig at KrF er med i denne prosessen med vårt syn. I noen tilfelle kan man komme i en situasjon der man ser at én kommune blir en propp i systemet. Da har Stortinget, og nå også KrFs stortingsgruppe, frihet til å forhandle frem dette blir behandlet på en god måte, sier Eriksen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger