Normal

KrF vil ha inn 10 000 kvoteflyktninger

10 000 kvoteflyktninger over to år og tredobling av den humanitære hjelpen til nærområdene til Syria for avhjelpe flyktningekatastrofen. Det er KrFs enstemmige landsmøtevedtak.

Dagrun Eriksen (KrF)

Dagrun Eriksen 1.nestleder i KrF får en T-skjorte av Emil André Erstad, leder for KrFU der det står 'Velkomen til Norge hele 10,000'.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Dette er et parti som er veldig berørt og påvirket av det som skjer i Syria, og vi ønsker at Norge skal være med å avhjelpe situasjonen, sier nestleder Dagrun Eriksen i KrF.

Hun har nettopp hørt den ene delegaten etter den andre gå opp å gi støtte til resolusjonsforslaget som sier at KrF blant annet skal jobbe for å:

  • tredoble støtten til humanitær støtte i nærområdene rundt Syria.
  • ta imot 10 000 kvoteflyktninger eller personer med behov for midlertidig beskyttelse i løpet av de neste to årene.
  • plukke ut flyktninger som Norge skal ta imot i ovennevnte kvote etter kriterier fastsatt av FNs høykommisær for flyktninger.

Klar marsjordre fra landsmøtet

Blant arkitektene og pådriverne bak resolusjonen, som ble enstemmig vedtatt, står ungdomspartileder Emil André Erstad og resten av KrFU.

– Dette er det beste vi kan gjøre for flyktningene i Syria. Jeg er veldig fornøyd med vedtaket der et samlet landsmøte går inn for denne dugnaden. Det er et parti etter mitt hjerte, sier Erstad.

Han sier marsjordren til partiets stortingsgruppe er å få flest mulig ekstra kvoteflyktninger opp mot 10 000 til Norge.

– Og her er det ikke mye å gå på.

Æresmedlem og tidligere partileder i KrF, Kjell Magne Bondevik, er enig i at stortingsgruppen har fått et begrenset handlingsrom gjennom vedtaket.

Created by InfoDispatcher

– Her var det KrF-sjela som slo ut på en god måte. I dette partiet har solidaritet med de svake vært en hovedsak, sier Bondevik til NRK etter vedtaket.

Dagrun Eriksen bekrefter at marsjordren er mottatt.

– Handler om grunnsjela til KrF

– Jeg synes målet fra landsmøtet er tydelig. Ingen tok til orde for å ende opp med mindre enn 10 000, og jeg tenker vi har fått et tydelig mandat, sier Eriksen før hun fortsetter.

– Vi skal delta i forhandlingene som statsminister Erna Solberg (H) har innvitert til på Stortinget, samtidig ser vi også at det er et reelt flertall på Stortinget som ønsker 10 000 kvoteflyktninger. Da bør resultatet ligge nærmere dette enn noe annet.

I saken om søndagsåpne butikker har både partileder Knut Arild Hareide og du sagt at dere vil bruke hele deres politiske verktøykasse for å få gjennomslag. Gjelder det også i denne saken?

– Ja, her handler det om grunnsjela til KrF. Dette er en like stor, hvis ikke større, oppgave enn søndagsåpne butikker.

Det betyr at dere vil risikere regjeringskrise gjennom å søke flertall utenfor regjeringen hvis det blir nødvendig for gjennomslag?

– Jeg tror ikke statsministeren hadde innvitert til forhandlinger hvis det ikke forelå en reell vilje til å løse dette. Det er flertall for 10 000, men vi kan være med å diskuttere på hvor fort dette skal skje, sier Eriksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger