Hopp til innhold

KrF stopper nye skattekutt

Det blir ikke skattelette hvis Kristelig Folkeparti får en sentral rolle i norsk politikk etter neste valg.

Knut Arild Hareide (Krf)

Knut Arild Hareide (KrF)

Foto: Jon Petrusson

Partitopp Knut Arild Hareide sier KrF skal satse på velferd fremfor store skattekutt, samtidig som de borgerlige partiene krangler om hvem som skal samarbeide.

- Vi ønsker å beholde dagens skattenivå. Det er fordi vi har senket skattene betydelig de siste årene, men nå mener vi at det er andre oppgaver som må prioriteres, sier Hareide som leder programkomiteen.

I dag klokken 11.00 legger komiteen frem sitt forslag til nytt program for stortingsperioden 2009 - 2013.

KrF sørget for tidenes skattekutt i regjering sammen med Høyre og Venstre. Nå får det nye programmet en helt annen ordlyd.

KrF vil prioritere gode velferdsordninger for alle framfor store generelle skattelettelser. Vi vil ha skatte- og avgiftsinntektene til det offentlige om lag på dagens nivå.

Direkte sitat fra kapittelet om skatter og avgifter

- Det er fordi vi har store uløste oppgaver innenfor sykehus. Vi ønsker også å prioritere bistand og skole. Og skal vi ha troverdighet for at vi ønsker å prioritere, må vi gjøre tøffe valg, sier Hareide.

- Var skattekuttene i Bondevik 2-regjeringen et feilsteg?

- Nei, skattekuttene var riktige og det har sørget for at mange har kommet i arbeid. Men nå er det andre områder som bør prioriteres.

Flørter med Ap

- Formuleringene i programmet er jo nesten som å høre Arbeiderpartiets valgkamp i 2005. Og bryter jo tydelig med den politikken som Bondevik 2-regjeringen stod for, sier valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU i Trondheim.

Nett-TV: - Ingen nye skattekutt

Nyheten om KrFs skattefrys kommer samtidig som de borgerlige partiene krangler om hvem som skal samarbeide med hvem. Todal Jensen tror signalene tyder på at Krf flørter med Ap, og skyver Frp fra seg.

- Det er vanskelig å se for seg at Frp kan gå med på kravet om å fryse skattenivået. Frp vil også ha problemer med den omfavnelsen av offentlig sektor som programformuleringene innebærer.

- Venstre har sagt klart nei til å samarbeide med Frp i regjering. Ser vi at Krf nå gjør det samme?

- De posisjonerer seg slik at det blir en naturlig konklusjon, sier Todal Jensen.

Ja til skattevridning

Selv om KrF stenger for massive skattekutt sier partiet ja til noen skattevridinger.

- Vi ønsker for eksempel å senke momsen på frukt og grønt, mens vi øker avgiftene på miljøfarlige produkter, sier Hareide.

Krf vil blant annet:

  • Rredusere skatt på arbeid, i særlig grad overfor personer med lavere inntekter, gjennom økt minstefradrag og økt frikortgrense.
  • Fordoble skattefradraget for gaver til frivillige formål i løpet av stortingsperioden, og øke grensene for lønnsplikt og arbeidsgiveravgiftsplikt for frivillige organisasjoner.
  • Fordoble grensene for samlet sparebeløp og maksimalt årlig sparebeløp i BSU ordningen i løpet av stortingsperioden.
  • Redusere merverdiavgiften på frisk frukt og grønnsaker, men samtidig øke merverdiavgiften på brus og sukkerholdige drikkevarer.
  • Erstatte dagens særavgifter på sjokolade etc og sukker til husholdningsformål med en generell sukkeravgift.
  • Øke særavgifter med en miljømessig eller helsemessig begrunnelse for å finansiere andre skatte- og avgiftsreduksjoner som fremmer verdiskapning eller motiverer til arbeid.
  • La alle kommuner ha samme mulighet til å kunne skrive ut eiendomsskatt dersom de ønsker, men forsterke kommunenes mulighet i eiendomsskatteloven til å kunne ivareta sosiale hensyn i utformingen av skatten.

AKTUELT NÅ