Hopp til innhold

Kos, kos og atter kos

Sånn karakteriserer Ingar Sletten Kolloen innholdet i en stor del av landets lokalaviser. Han er med andre ord svært misfornøyd.

Svalbardposten, ei seriøs avis
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Norske næraviser er dårlige til å ta samfunnsansvar. Jeg får inntrykk av at det er en revypremiere annenhver dag, sier Sletten Kolloen, ifølge Klassekampen.

Forfatteren og den tidligere Dagningen-redaktøren holdt foredrag på landsmøtet for Landslaget for Lokalaviser (LLA) på Lillehammer i helga.

Over halvparten uten leder

Samfunnsoppdraget den trykte pressa har, kommer blant annet til uttrykk via lederplassen, og om avisa makter å skape debatt i lokalsamfunnet, mener Sletten Kolloen.

Før landsmøtet hadde han gått gjennom 70 av medlemsavisene i LLA. Under ti av disse hadde kritiske saker på forsida, mens resten var prega av kos. To tredjedeler av avisene manglet lederartikkel. I en av avisene talte han 382 tryner på 16 sider.

- Trenden blir bare verre og verre. Det har med den generelle samfunnsutviklinga å gjøre, mener Sletten Kolloen.

Han mener det bør settes ned regjeringsutnevnt utvalg som kan se på om lokalavisene.

Seriøse Svalbardposten

Sletten Kolloen trekker fram to norske lokalaviser som særlig tar samfunnsansvaret på alvor: Svalbardposten og Sàgat - Samisk avis. Den første holder hus i et gruvesamfunn, den andre i det samiske miljøet. 

- Selv om det gjør vondt for noen, har vi plikt til å skrive om de alvorlige tingene. Lar vi det være, fyller vi ikke samfunnsansvaret og posisjonen vi har - og det er langt verre.

Redaktør i Svalbardposten, Birger Amundsen, har skrevet leder til hver eneste utgivelse siden han tiltrådte stillinga for to og et halvt år siden.

- Jeg bruker lederen til å sette fingeren på ting. Noen ganger tenker jeg at det ikke slår nok, sier han.

Amundsen forteller om en alvorlig overgrepssak på Svalbard. Redaksjonen har sittet på sidelinja og fulgt med, men vil produsere og publisere når tida er moden for det.

- Det er vår plikt, sier Amundsen til NRK.

- Ikke bare presentere

Ingar Sletten Kolloen sa på landsmøtet i helga at næravisene er gode på - nettopp - nærhet, men de er ikke nærgående nok. De graver ikke.

- Med mye ressurskrevende journalistikk, ville ikke lokalavisene ha kommet ut i det hele tatt. For det er lite ressurser. Lokalaviser må ha mangfold, og revy er engasjement det også, sier Rune Hetland, generalsekretær i LLA, ifølge Klassekampen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ