Hopp til innhold

Kommentator: – Frp må velge flyktningforlik eller regjeringsmakt

Dersom Frp ikke blir med på et flyktningforlik men fortsetter i regjering så har norsk politikk blitt en farse. Det sa VGs politiske kommentator i Politisk kvarter på P2.

Dersom Frp ikke blir med på et flyktningeforlik men fortsetter i regjering så har norsk politikk blitt en farse. De sa VGs politiske kommentator i Politisk kvarter.

VIDEO: Kveldens gruppemøte i Frp på Stortinget kan bli avgjørende for Frps videre ferd i regjeringen.

– At Frp ikke skal være med på et flyktningforlik er utenkelig. Da kan de ikke sitte i regjering. Gjør de det likevel så har norsk politikk blitt en farse.

Sitatet over er hentet fra Politisk kvarter på P2. Politisk kommentator i VG, Frithjof Jacobsen, peker på at Frp har både justisministeren, finansministeren og inkluderingsministeren i den sittende regjeringen.

Han mener det gjør at Frp må velge om de skal stille seg bak et flyktningforlik på Stortinget, eller ta konsekvensen dersom de ikke gjør det.

I klartekst betyr det at de må ut av regjering.

Sandberg ber KrF gifte seg med Ap

Bakgrunnen for utsagnet til Jacobsen er en stadig mer tilspisset stemningen mellom viktige miljøer i Frp og samarbeidspartner KrF.

Denne stemningen ble ytterligere tilspisset etter at regjeringen la frem det såkalte tilleggsnummeret med planen for hvordan regjeringen ønsker å løse flyktningkrisen.

Tillegget til statsbudsjettet inneholder forslag om blant annet:

Per Sandberg

Nestleder Per Sandberg i Frp mener KrF må være ærlige med egne følelser og «gifte seg» med Ap.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Det og andre forslag fikk tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik til å oppfordre partiene på Stortinget til å sette Frp på sidelinjen i den videre behandlingen av flyktningforliket på Stortinget*. I Klassekampen støttet et flertall av KrF-fylkeslederne Bondeviks oppfordring.

Ifølge Dagbladet var svaret fra Frps nestleder Per Sandberg kontant. På egen Facebookside skriver Sandberg:

«Kan ikke bare KrF ta skrittet? Inngå "ekteskap" med AP og venstresiden nå, rett å slett respektere velgerne. Eller er det for mye forlangt, selvfølgelig er det for mye!»

Deretter gikk landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ut i NRK og sa at det hun kalte godhetstyranniet rir Norge som en mare.

Berit Aalborg

Politisk kommentator Berit Aalborg i Vårt Land sier stemningen mellom KrF og Frp er betent.

Til tross for at KrF holder fast på at utspillene fra Frps representanter preller av, mener politisk kommentator Berit Aalborg i Vårt Land at partiet synes angrepene er krevende.

– Man opplever nok at Listhaug har vært mer lojal enn Sandberg, så når hun kommer så kraftig på banen så oppleves det i KrF at aggresjonsnivået er større i Frp enn tidligere. Nå er det en veldig betent situasjon mellom de to partiene, sa Aalborg i Politisk kvarter.

Frp skal ha «flyktningmøte» i Stortinget i kveld

Med dette som bakteppe går Frp inn i det som kan bli en skjebnedag når det gjelder partiets rolle i eventuell flyktningforhandlinger på Stortinget.

I kveld skal partiet har gruppemøte på Stortinget der de skal ta stilling til om Frp i det hele tatt skal være med i forhandlingene.

Der blir de stilt overfor det jacobsenske dilemma:

  • Være med på, og stille seg bak, et flyktningforlik.
  • Stille seg utenfor forhandlingene og potensielt gå ut av regjering.
  • Stille seg utenfor forhandlingene og fortsette i regjering med faren for å redusere norsk politikk til en farse.

*I en tidligere versjon av denne saken sto det at Knut Arild Hareide kom med denne oppfordringen. Det er feil.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger