Hopp til innhold

Knut Olsen er død

Han ble nær slått ned av filosof Arne Næss på direkten, fikk fingeren fra Kjell Inge Røkke og innførte parodier og karikaturer av politikerne som var med i direktesendte folkemøte. Programleder og reporter i NRKs nyhetssendinger gjennom 26 år, Knut Olsen, er død.

Knut Olsen

Programleder og reporter i NRKs nyhetssendinger Knut Olsen er død, 57 år gammel.

Foto: Daniel Tengs

Få om noen i norsk fjernsyn utfordret debattkonseptet på fjernsyn mer enn Knut Olsen, og få har gjennomført så mange direktesendte debatter som nettopp ham.

Lengst var han tilknyttet «Redaksjon 21», som gikk fra 1994 og til 2002. I 2008 ble han programleder i Dagsrevyen, og ledet deretter over 1.000 større og mindre direktesendinger, blant annet maratonsendingen da Barack Obama mottok Nobels fredspris.

Se video fra hans karriere i NRK her:

Video Knut Olsen 1953-2011

Fra lokalavis til Dagsrevyen

Knut Olsen startet som journalist i 1980. Da het arbeidsstedet Nordlands Framtid. Etter to år på medielinja på Høgskulen i Volda, begynte han i NRKs lokalsendinger i 1983, først i Østfold, deretter i NRK Østlandssendingen. Han var også innom radioprogrammet «Her og Nå» som den gang gikk i P2.

For fjernsynsseerne ble han kjent i 1990 da han jobbet som både reporter og programleder i programmet «Antenne Ti».

Knut Olsen

Knut Olsen har ledet over 200 sendinger for Dagsrevyen.

Foto: NRK

Året etter gikk veien til Dagsrevyen hvor han jobbet som reporter.

Stilsikker

Som reporter markerte Knut Olsen seg som en med en særegen stil. Reportasjene hans hadde et helt eget formspråk, som etter hvert ble plukket opp av andre reportere og mye av håndverket er fortsatt til stede i reportasjearbeidet.

Sakene han leverte var krydret med en dramaturgi og en stilsikker språkføring som ga mange seere en ny opplevelse når de så reportasjene hans. Enten det handlet om lønnsoppgjøret til politiet, eller fra krigen i Bosnia.

I 1997 fikk han tv-bransjens egen pris «Gullruten» for sistnevnte reportasje. Han var senere nominert i kategorien ”Beste programleder”.

Nyhetsredaktør Svein Bjøntegård

Se video: NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård om tapet av Knut Olsen.

Debattkonge

Hvis han ikke allerede var allemannseie, ble han det utvilsomt gjennom årene han ledet «Redaksjon 21». Der ble Kjell Inge Røkke så sint på ham etter et intervju i 1999 at han holdt langfingeren inne i hånden da Olsen skulle takke ham etter sending.

Der konfronterte han en forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt så kraftig for hans muslimhets på Internett at han etterpå fikk kjeft på gaten.

Et svært minneverdig øyeblikk var utvilsom da han bokset med nå avdøde filosof Arne Næss i studio etter å ha intervjuet ham. Næss slo ham til slutt mer eller mindre ned, i all vennlighet.

Høsten 2002 smeltet politiske debatter sammen med folkemøter i «Brød og sirkus», et helt nytt konsept hvor debattene ble krydret med live-band, aktive publikummere og hvor debattdeltakerne ble belønnet med parodier og karikaturer av seg selv. Programmet var blant programmene med høyest seertall på NRK2 og gikk frem til våren 2006.

Kort sykeleie

Knut Olsen var programleder i Dagsrevyen de siste årene, og ble sykemeldt høsten 2010.

Han døde i dag av kreft etter kort tids sykeleie. Han etterlater seg kone og fem barn.

Knut Olsen

Knut Olsen etterlater seg kone og fem barn.

Foto: Daniel Tengs

Lyspunkt

AKTUELT NÅ