Hopp til innhold

Klimasøksmålet til Høyesterett

Høyesterett skal vurdere om staten brøt Grunnloven da de valgte å tildele nye oljelisenser i Arktis.

Klimasøksmål mot staten

Demonstrasjon til støtte for klimasøksmålet i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Bakgrunnen for saken er at miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom mener statens bryter miljøparagraf 112, ved å ha åpnet for ny oljeleting i Barentshavet.

– Vi mener staten må dømmes, og at oljelisensene må kjennes ugyldige. En seier vil være historisk og ha store, reelle konsekvenser for klimaet, skriver Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en pressemelding.

Klimasøksmål mot staten

Frode Pleym i Greenpeace Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tapte i lagmannsretten

Miljøbevegelsen gikk på et nytt nederlag i da lagmannsretten i januar avviste at oljeleting i Barentshavet strider med Grunnloven. Nå skal imidlertid avgjørelsen vurderes av Høyesterett, etter at organisasjonene anket kjennelsen.

Therese Hugstmyr Woie, leder Natur og ungdom

Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom.

Foto: Natur og ungdom

– Klimasøksmålet i Høyesterett blir et stort spark i baken på alle norske politikere. De har ikke greid selv å gjøre det våre rettigheter krever av dem; Å bevare naturen og et levelig klima, skriver Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

– Et politisk spørsmål

Selv om organisasjonene tapte i lagmannsretten, var de fornøyd med flere av tolkningene i dommen fra januar. Lagmannsretten var enig i at klimautslipp fra norsk olje som brennes i utlandet, må tas i betraktning når det vurderes om Grunnlovens paragraf 112 er brutt.

Under rettssaken i lagmannsretten sa regjeringsadvokat Fredrik Sejersted at spørsmål om oljepolitikk må avgjøres av Stortinget, og ikke i retten. Han mente en seier til miljøorganisasjonene ville ta makt fra Stortinget.

Fredrik Sejersted

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Foto: Morten Jentoft / NRK

– Staten er godt fornøyd med dommen. Tingretten har kommet frem til at det verken er brudd på grunnloven eller saksbehandlingsfeil, slik saksøkerne mente, sa han etter dommen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger