Hans råd til Arbeiderpartiet er at det må bygge opp en allianse med andre partier som kan danne grunnlag for en flertallsregjering i 2005.
Per Kleppe er en av Aps mest innflytelsesrike politikere etter krigen, og er mannen bak Kleppe-pakkene på 1970-tallet og solidaritetsalternativet på 1990-tallet.

LIV OG GJERNING: Per Kleppe kom i dag med ny Kleppepakke, vel 30 år siden den forrige og nå i bokform. Foto: Erlend Aas/Scanpix
I dag lanserte han sin selvbiografi, som har fått navnet "Kleppepakke".
174 kartonger med arkivmateriale er overlevert Arbeiderbevegelsens Arkiv. Boka dreier seg både om oppvekst og familieliv, og om hans lange liv i politikken.
Kleppe har blant annet vært statssekretær i Finansdepartementet, sjef for Arbeiderbevegelsens utredningskontor, handelsminister, finansminister, planleggingsminister og generalsekretær i EFTA.
Blandingsøkonomi
Han er fortsatt talsmann for det som med et litt gammeldags begrep kalles blandingsøkonomi, sosialdemokratenes middelvei mellom økonomisk liberalisme og sosialistisk planøkonomi.
- Det er viktig å treffe det middelpunktet som både gir rimelig frihet for næringsvirksomheten og samtidig fremmer de viktige sosiale målene. Det har vært grunnlaget for meg hele tiden, sier han.
Per Kleppe mener Arbeiderpartiet og andre sosialdemokratiske partier er presset av en nyliberal bølge, og ikke har klart å få fram en politikk som demmer opp for markedskreftene.
- Vi er inne i en stor samfunnsomveltning, der markedstenkningen skyver ut den tenkningen som burde vært en mye klarere motvekt, sier han.
Enig med Willoch
Per Kleppe har kranglet med Høyre-politiker Kåre Willoch helt siden 1950-tallet, men på ett punkt er han helt enig med sin motstander.
- Det er en ulykke å ha mindretallsregjeringer. Mitt råd til Arbeiderpartiet er å se seg om for å få til et flertallsstyre. Det er viktigere enn det meste av det andre vi holder på med, sier Kleppe.
Han mener Arbeiderpartiet tidligere har klart å forene de lange linjene med den kortsiktige, dagsaktuelle politikken.
- I dag synes jeg det er blitt for mye kortsiktig politikk, mener han.
Uenig med Willoch
I sin biografi fra i fjor refser Kåre Willoch finansminister Per Kleppes motkonjunkturpolitikk på 1970-tallet, da staten lånte penger i utlandet for å motvirke arbeidsledighet. Dette drev kostnadene i været, men Høyre stemte stort sett for denne politikken, ifølge Kleppe.

"PAKKEN": Per Kleppe, da han foreslo 2 miliarder til sysselsettingstiltak. Det ble den berømte "Kleppepakka". Her med "kun" av 10 millionene. Foto: Scanpix.
- Høyre stemte for motkonjunkturpolitikk og kombinerte lønnsoppgjør. Men så syntes de det ble for dyrt. Andre land strammet inn og skapte arbeidsløshet, sier Kleppe.
Kleppepakkene har fått dårlig rykte i ettertiden, og Kleppe tror Willoch har vunnet kampen om virkelighetsoppfatningen på grunn av sine talegaver.
- Evnen til å snakke for seg og målbære ting er viktig i politikken. Jeg har aldri hatt den evnen, sier Kleppe.
Men han gir Willoch et grundig, skriftlig svar på tiltale gjennom sin biografi.
Borgerlig hjem
Per Kleppe vokste opp i et borgerlig hjem der man stemte Høyre. Selv ble han påvirket av sin sosialistiske gymnaslærer Trygve Bull i Bergen.
- Overgangen fra det borgerlige miljøet jeg vokste opp i til sosialdemokratiet, var for meg moralsk begrunnet, ut fra en misnøye med urettferdigheten, sier han.
Familien ble splittet under krigen. Faren ble medlem av Nasjonal Samling i 1940, broren Fartein ble drept på tyskernes side på Østfronten, bare 18 år gammel.
Økonomisk ble familien hardt rammet av landssvikoppgjøret etter krigen, og Per Kleppe hadde noen knappe år som sosialøkonomistudent før han fikk tatt endelig eksamen i 1956.