Den franske økonomen Thomas Piketty har blitt berømt etter å ha forsket i mer enn 15 år på hvordan fordelingen av inntekt og formue har utviklet seg i 20 land tilbake fra siste halvdel av 1800-tallet og frem til i dag.
Thomas Pikettys murstein av en bok om kapitalen i det 21. århundre har blitt en internasjonal bestselger, og har nå utkommet på norsk.
I boken Kapitalen i det 21. århundre, som nå er kommet ut på norsk, tar Piketty et oppgjør med utviklingen i USA og også europeiske land de siste 30-40 årene.
- Les også:
Fredag besøkte han Oslo. I en smekk full Aula på Universitetet i Oslo fredag, holdt Pikkety et foredrag i regi av tankesmien Agenda.
Piketty viser at ulikhetene har økt kraftig de siste 35 årene. Han mener noen få rike helt på toppen tar en uforholdsmessig stor del av kaken og at dette er en trussel mot hele det
kapitalistiske systemet.
Nå må kapitalismen reddes fra kapitalistene gjennom økt skatt på de aller høyeste inntektene, på formue og på arv, er blant Pikettys hovedpoenger.
- Les også:
Den ideelle måten å redusere økende ulikheter på, er gjennom en progressiv inntektsskatt, sa han i sitt foredrag i Oslo.
Boken konkluderer med at avkastningen på kapital over tid i de aller fleste tidsperioder har gitt større avkastning enn arbeid, noe som resulterer i at de rikeste blir rikere.