Staten vil ikke at barna dine skal spise Kinderegg

Regjeringen foreslår et markedsføringsforbud mot usunne varer for barn. Det kan innebære at varer som Kinderegg og Happy Meal blir ulovlig, bekrefter helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Kinderegg

Kinderegget har vært et fast inventar i godteposten for flere generasjoner nordmenn. Nå kan det ta slutt.

Foto: Wikimedia Commons

Helse- og omsorgsdepartementet sendte denne uken på høring en forskrift om at «markedsføring rettet mot barn og unge av energitette, salte og næringsfattige næringsmidler, er forbudt».

Anne-Grethe Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen forsikrer at det fortsatt skal være lov å selge bamsemums.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Forslaget er en kraftig innstramming av dagens lovverk som i første rekke forbyr TV-reklame rettet mot barn i beste barne-TV-tid, skriver Dagens Næringsliv.
I tillegg definerer departementet nå barn og unge som alle under 18 år, i motsetning til den tidligere 12-årsgrensen.

– Bamsemums skal være lov

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bekrefter overfor at Happy Meal og Kinderegg er typiske eksempler som har vært diskutert i departementet under arbeidet med forskriften.

– Det skal fortsatt være lov å selge bokstavkjeks og Bamsemums, men i noen frokostblandinger med høyt sukkerinnhold er det små gaver, spesielle leketing som er rettet inn mot at foreldre skal kjøpe det til barna sine, sier Strøm-Erichsen til Dagens Næringsliv.

Hun understreker at det ikke er tatt noen endelig beslutning angående Kinderegg og Happy Meal

– Men det kan bli et forbud. Derfor er det viktig at forskriften nå er sendt på høring, sier Strøm-Erichsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tyskerne ville forby i 2008

Dette er ikke førtste gang at noen tar til orde for å forby Kinderegg. I 2008 foreslo barnekommisjonen i den tyske Forbundsdagen å forby det populære egget fordi de mente at barn ikke klarte å skille mellom mat og leketøy.

Sjokoladeprodusenten Ferrero har laget Kinderegg siden 1974, og selger flere millioner egg hvert år. Produsenten lager 150 forskjellige leketøy og 20 nye figurer til eggene hvert år.

Vil du komme til å savne Kinderegget? Send oss bilde av dine Kinderegg-minner på tips@nrk.no, og delta i diskusjonen under!

SISTE NYTT

Siste meldinger