Hopp til innhold

Jagland til NRK: – Det har aldri passet å forklare hva som skjedde

Tidligere Arbeiderpartileder Thorbjørn Jagland vil ikke si hva han mener om Jens Stoltenberg etter at Stoltenberg i sin ferske bok har innrømmet hvordan han konspirerte for å overta tronen i partiet.

Arbeiderpartiets landsstyremøte 2002

ISKALDT: Stemningen mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland var kaldt i mange år. På bildet er de to samlet til landsstyremøte i Arbeiderpartiet i 2002, og kort tid etter trakk Jagland seg som partileder.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Via sin kone og pressetalskvinne, Hanne Grotjord, sier Jagland i en e-post til NRK, at han ikke vil kommentere det som kommer fram i Stoltenbergs selvbiografi som lanseres i dag.

«Det har aldri passet for meg å forklare hva som virkelig skjedde forut for at jeg trakk meg som Arbeiderpartiets leder. Jeg ville ikke gjøre (det) da Stoltenberg var statsminister og jeg Stortingets president. Jeg vil ikke gjøre det nå når vi leder to store internasjonale organisasjoner. Thorbjørn Jagland»

Ryktene gikk i mange år, men det er først nå i hans ferske selvbiografi at Jens Stoltenberg innrømmer at han aktivt fraksjonerte for å vippe Jagland ut av lederstolen i partiet.

«Ødeleggende personstrid»

Men Jagland var inne på striden mellom de to da han i 2002 bestemte seg for å gå av som partileder, fortalte han til VG at han mente det var hans ansvar som partiets leder å få partiet ut av en «ødeleggende personstrid».

Stoltenberg gjest i Skavlan

SNAKKER UT: Stoltenberg snakker åpent om lederstriden som gjest hos Fredrik Skavlan i kveld.

Foto: Johannes Berg / Monkberry

I kveldens utgave av talkshowet «Skavlan» (kl. 21.20) snakker Stoltenberg om hvordan han og hans allierte i partiet snek seg rundt i byen og holdt hemmelige møter for å legge strategien som til slutt førte til at Jagland trakk seg som partileder.

Da hadde Stoltenberg allerede to år tidligere klart å vippe Jagland ut av posisjonene som statsministerkandidat og parlamentarisk leder.

Magnus Takvam om Jens Stoltenbergs bok

DRAMA: Magnus Takvam kaller striden mellom Jagland «bitter» «knallhard», «dramatisk» og «historisk».

AKTUELT NÅ