Iransk diplomat søker asyl i Norge

En diplomat ved den iranske ambassaden i Brussel har hoppet av og vil søke asyl i Norge, ifølge Norsk-iransk støttekomité i Norge.

Rahman Saki talsmann for norsk-iransk støttekomité

Rahman Saki, leder i Norsk-iransk Støttekomité.

Foto: Guro Langehaug Grønn / NRK

Dette er den tredje iranske diplomaten i Europa som hopper av i løpet av kort tid.

– Ble truet av iranske myndigheter

Rahman Saki, leder i Norsk-iransk Støttekomité, forteller at den 47 år gamle mannen hadde jobbet 23 år i iranske UD før han nå valgte å hoppe av i protest mot regimet.

Han hadde hatt kontakt med Mohammed Reza Heydari i Norge, som i protest hoppet av jobben som konsul ved den iranske ambassaden i Norge i januar, før han selv valgte å hoppe av.

– Iranske myndigheter avslørte at han hadde kontakt med Heydari. Da fikk han problemer og mottok en trussel om at han og familien kunne bli skadet hvis han hoppet av, forteller Saki.

Diplomaten kom til Norge i dag, og har det ifølge Saki veldig tøft.

– Han har det tøft og hans barn og kone er bekymret. De forventet ikke å bli truet av regimet, sier Saki.

– Måtte søke asyl i et annet land enn Brussel

47-åringens advokat, Arild Humlen, sier hans klient valgte å søke asyl i Norge av sikkerhetsgrunner.

Arild Humlen

Advokat Arild Humlen.

Foto: NRK

– Jeg har blitt orientert om at han følte seg tvunget til å hoppe av, og av sikkerhetsgrunner tvunget til å søke asyl i et annet land enn det landet han var stasjonert i, sier Humlen.

Ifølge advokaten valgte han Norge fordi han oppfatter det som et land hvor han kan oppnå tilstrekkelig trygghet.

– Det vil bli knyttet særskilt sikkerhetstiltak rundt hans person, sier Humlen, som ikke kan uttale seg så mye mer om saken før han har truffet sin klient i morgen.

Vil ikke kommentere saken

Mandag ble det kjent at en iraner har søkt politisk asyl i Finland etter at han hoppet av som diplomat ved den iranske ambassaden i Helsingfors i helgen.

I midten av februar ble Mohammed Reza Heydari, som jobbet som konsul ved den iranske ambassaden i Norge, innvilget politisk asyl i Norge for seg og sin ektefelle og parets to sønner. Han sa opp stillingen sin i januar i protest mot brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse i Iran og har siden åpent kritisert iranske myndigheter.

LES OGSÅ: Flere vil si opp i protest

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken om den iranske Brussel-diplomaten og kan verken bekrefte eller avkrefte at han søker asyl i Norge.

Heller ikke Utenriksdepartementet eller Utlendingsdirektoratet vil kommentere saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger