Inviterer unge ensomme til nyttårsfeiring

«Vi satser på å få presset inn ti stykk i tillegg til oss to», skriver 24-åringene Aurora Berg-Nielsen og Andrea Seim Jakobsen, som åpner hjemmet for unge ensomme på nyttårsaften.

Aurora Berg-Nielsen og Andrea Seim Jakobsen

Invitasjon til nyttårsfeiring, skrev Aurora Berg-Nielsen og Andrea Seim Jakobsen i annonsen de la ut på Finn.no. Nå strømmer meldingene på fra unge, som ikke har noen å feire nyttårsaften med.

Foto: NRK

– Flere har kontaktet oss og fortalt ordentlig personlige og sterke ting. De har ingen å feire nyttårsaften med. Flere skriver at de synes det er flaut, sier Aurora Berg-Nielsen.

Annonsen de la ut på Finn.no som inviterte til nyttårsfeiring i kollektivet har fått 4000 klikk, og tilbakemeldingene fra unge mennesker har strømmet på.

– Jeg tror det er mange som er ensomme, men det snakkes det ikke så mye om, sier Andrea Seim Jakobsen.

Venninnene er bare to av mange som har lagt ut annonser for å gi ensomme i jula et sted å være i førjulstiden.

Unge mer ensomme

Unge voksne mellom 18 og 24 år føler seg mer ensomme enn andre, viser en rapport fra NorLAG fra 2014. Tallene viser at minst 15 prosent av disse kjenner på en følelse av ensomhet.

Mental Helse

ENSOMHET: Mang unge voksne føler seg ensomme, og en del av grunnen er bruken av sosiale medier.

Foto: Christian Krognes / NRK

For unge ensomme kan julen og nyttårsfeiringen være ekstra vanskelig, ifølge Mental Helse Ungdom.

– Det er litt trist at man ikke tenker på dette hele året. De som er ensomme er ofte ensomme året rundt. Vi er nødt til å ha fokus på ensomhet ikke bare rundt høytidene, sier Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom.

Mental Helse Ungdom møter mange unge som synes høytidene er vanskelige.

– De vet kanskje at livene til andre ikke er så perfekte som de ser ut som, men det er vanskelig å trenge gjennom all perfeksjonen man er på sosiale medier, sier han.

Lorentsson mener sosiale medier kan være med på å gjøre ensomheten verre, og får støtte fra professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Tilman von Soest.

Tillmann von soest

KREVENDE: Julen kan være en krevende tid for ensomme mennesker, sier von Soest.

Foto: Christian Krognes / NRK

– Sosiale medier kan gjøre det ekstra tydelig at man er ensom når man ser at andre har det fint og er sammen med andre. Kontrasten blir ekstra stor når man ikke har det på samme måte selv, sier von Soest.

Høytidene vanskelig

I 20-årene føler man seg mer ensom enn i voksen alder, fordi det er en fase i livet med mye forandringerm forteller von Soest.

Faktorer som at man bor alene og ikke er i noe samboerskap, kan føre til at mange i denne aldersgruppen føler på ensomhet, sier han.

– Man er spesielt observant på at man ikke har noen nære når alle andre tilbringer tid med sine kjære. Når man ikke har sånne personer i livet sitt i høytidene, kan man føle seg ekstra ensom, sier von Soest.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger