Hopp til innhold

Huitfeldts mann får gratis OL-tur

Kulturministeren tar med seg ektemannen på en ukes gratistur til OL i Vancouver på skattebetalernes regning.

Anniken Huitfeldt og Ola Flem

Anniken Huitfeldts ektemann Ola Flem får sponset reise og opphold til OL i Vancouver på skattebetalernes regning.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Det til tross for at ektefelle-turer er uaktuelt for vanlige statsansatte.

En av de største fagforeningene i staten mener turen er problematisk.

– Å betale for ektefelles tur til OL synes å være en merkelig tradisjon uten at det foreligger en bevisst holdning til det. Jeg syns man bør gjennomgå reglene på nytt, sier leder Tore Eugen Kvalheim i YS som organiserer blant annet 30.000 statsansatte.

Video nsps_upload_2010_1_20_18_33_21_1161.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Kulturminister Anniken Huitfeldt stiller seg uforstående til kritikken.

– Bortsett fra at det er hyggelig å være tilstede og at det er et stort arrangement, så kan ikke jeg se at det er noen grunner til at ektefelle skal få være med på en slik tur, sier Kvalheim.

Får dekket 46.000

Den 22. til 28. februar reiser Anniken Huitfeldt sammen med ektemannen, Ola Flem, til Vancouver.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim

Tore Eugen Kvalheim er kritisk til turen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Staten dekker regningen for Flem, som beløper seg til 37.000 kroner for reise og opphold. I tillegg får han et kosttillegg på 750 kroner per dag, og til sammen blir dette 46.000 kroner opplyser Kulturdepartementet.

Kulturminister Anniken Huitfeldt forsvarer at hun tar med seg ektemannen på tur.

– Dette er et stort idrettsarrangement for Norge. Det er viktig fordi jeg er idrettsminister.

– Skjønner du om noen reagerer på at også din ektemann får turen dekket?

– Det er svært strenge regler på dette området. Det er utenriksdepartementet som har anbefalt dette. Det handler om representasjonsoppdrag. I dette tilfellet så er det da ektefelle som skal være min ledsager, sier Huitfeldt til NRK.

Strenge regler

Både for statsansatte og statsråder er reglene svært strenge.

I «Håndbok for politisk ledelse» heter det at ut fra reisens art og statens interesse i ledsagelsen kan reiseutgifter bli vurdert dekket når:

«Statsministeren / statsråden har fått invitasjon til, sammen med sin ledsager, å besøke en annen stat, til å delta på et møte i internasjonal regi eller til å delta på et arrangement utenlands av større betydning.»

Men det heter videre:

«I praksis vil det først og fremst være aktuelt å dekke utgiftene for statsministerens og utenriksministerens ledsagere.»

I fjor fikk ledsagere dekket turer bare to ganger. Jens Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud fikk dekket en tur, Jonas Gahr Støres kone fikk dekket en annen.

Ingen offisielle møter

Det er ikke kanadiske myndigheter, men det norske idrettsforbundet som har invitert Huitfeldt med ledsager.

Men uten at programmet var klart søkte Kulturdepartementet Utenriksdepartementet om å få resiene dekket også for statsrådens ektemann.

Kulturdepartementet opplyser at det er naturlig for paret å delta på middager og mottakelser under OL-øvelsene. Det er ikke tatt initiativ til andre offisielle møter fra Kulturdepartementets side.

– Slottet og Norges idrettsforbund skal ha et møte på fredag, og etter det vil vårt program bli lagt, sier Huitfeldt.

Krever restriktiv linje

For de ansatte i staten er regelverket svært strengt. I praksis er det ytterst sjelden at ektefelle får dekket en tur.

– Det er veldig vanskelig for mine medlemmer å ta med seg ektefelle på tur til utlandet, det er nær sagt umulig og slik bør det være. Staten har regler på dette området og de er ment å dekke offisielle representasjonsoppdrag der det foreligger en invitasjon fra utenlandske myndigheter, sier YS-leder Kvalheim.

– Det kan være unntak for statsministeren og utenriksministeren, men reglene er neppe ment for idrettsarrangement eller kulturelle arrangementer. De er altså ment der det foreligger en offisiell invitasjon fra et annet lands myndigheter.

– Hvorfor bør det være så restriktivt ?

– Med tanke på at det er skattebetalernes penger man bruker er det helt riktig at man bruker en restriktiv linje, sier Kvalheim.

Får støtte fra Valgerd

Ap-toppene får derimot full støtte for sin ektefelletur fra tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF).

Valgerd Svarstad Haugland

– De fortjener en hyggelig opplevelse, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Foto: Terje Bendiksby / NRK

Hun fikk som kulturminister med seg mannen gratis til Salt Lake City. Hun synes en gratis-tur til OL er en velfortjent belønning.

– Det er så krevende å være statsråd og også ektefellen har ofret så mye at jeg synes det smålig å si at man må betale det selv. Regelverket er så strengt og dette skjer så sjelden. Jeg synes det er rett og rimelig at statsråden og mannen får noen hyggelige opplevelser sammen, sier Svarstad Haugland.

– Men er det noen spesielt med OL som gjør at man trenger å ha med ektefelle?

– Det er ikke noe spesielt med OL, men det er en av få ting man får ta med seg partner på. Da synes jeg det er rett og rimelig at staten betaler det. Jeg unner Anniken Huitfeldt og mannen dette av hele mitt hjerte og håper de får en fin tur, sier den tidligere kulturministeren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ