Hopp til innhold

Høyre tilbake på ny meningsmåling

En ny meningsmåling kan tyde på at Høyre har prikket inn toppformen for tidlig. Erna Solberg hevder hun ikke lar seg stresse, og er mest opptatt av borgerlig flertall.

Høyre-leder Erna Solberg

Høyre er fortsatt Norges største parti, men går tilbake på NRKs partibarometer for desember.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

NRKs partibarometer for desember viser at Høyre går mest tilbake av alle partier, med 3,2 prosentpoeng. På målingen, som utføres av Norstat, får det blå partiet 30,7 prosent av stemmene, mot 33,9 prosent i desember.

Man kan dermed stille seg spørsmålet om partiet har funnet toppformen for tidlig i forhold til valget neste år, og nå er på vei nedover.

Det er ikke imidlertid ikke en problemstilling Høyre-leder Erna Solberg virker å være særlig opptatt av.

– Det mest interessante i denne målingen er mandatfordelingen. 110 på borgerlig side, og 93 til Høyre og Frp, er det sterkeste jeg har sett, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun registrerer at Høyre går litt ned, mens de andre borgerlige partiene går opp. På desembermålingen er Frp det partiet som går mest fram, med 3,4 prosentpoeng.

– Det er nok mer likt hvordan det vil bli ved valget. Jeg blir glad når det går godt for Høyre, men det viktigste er at flest mulig velgere beveger seg over midtstreken i norsk politikk, sier Solberg til NRK.no.

Partibarometer desember 2012

Parti

Stortingsvalget 2009

Måling
november

Måling desember

Endring fra forrige måned

Arbeiderpartiet

35,4

27,2

27,1

0,1

Fremskrittspartiet

22,9

18,2

21,6

3,4

Høyre

17,2

33,9

30,7

-3,2

KrF

5,5

6

4,5

-1,5

Rødt

1,3

1,3

1,6

0,3

Senterpartiet

6,2

3,9

4,1

0,1

SV

6,2

4

3,9

-0,1

Venstre

3,9

3,5

4,9

1,4

MDG

0,3

1,1

1,1

0

Andre

1,1

0,8

0,5

-0,3

Ekspander/minimer faktaboks

Målingen er utført av Norstat i tidsrommet 27. november til 3. desember. 688 personer har svart på spørsmålene, feilmarginen varierer fra 0,8 pst. ('Andre) til 3,4 pst. (Høyre).

Borgerlig mandatflertall

Til tross for nedgangen er Høyre fortsatt det største partiet i Norge, ifølge det ferske partibarometeret. Arbeiderpartiet oppslutning er tilnærmet uendret, med 27,1 prosent i desember, mot 27,2 i november. Frp følger på tredjeplass, med 21, 6 prosent av stemmene.

Som Erna Solberg påpeker er mandatfordelingen for de borgerlige partiene svært positiv lesning. Den borgerlige blokka ender på 110 mandater, 55 til Høyre, 38 til Frp, 8 til KrF og 9 til Venstre.

Til sammenligning får de rødgrønne på 58 mandater, hvorav 50 går til Arbeiderpartiet. Dersom NRKs partibarometer for desember ble valgresultatet neste år, ville det gitt SV én stortingsrepresentant. I 2009 var tallet 11.

Toril Aalberg

Valgforsker Toril Aalberg tror flere i Høyre er redde for at den gode formen ikke vil holde helt inn til valget.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Flere i Høyre er redde

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU ser ikke bort fra at Høyre har prikket inn formen for tidlig.

– Det vil vise seg, men de ligger veldig høyt nå, og har gjort det en periode. Det er nok flere i Høyre som er redde for at det kanskje ikke holder helt inn, sier Aalberg.

Hun tror Høyre vil jobbe hardt for å beholde det borgerlige flertallet fram mot valget, og peker på at Høyres tilbakegang veies opp av Frps vekst. Samtidig mener Aalberg at de rødgrønne har et større potensial for vekst.

– Det som er viktig er at de rødgrønne ikke klarer å mobilisere en større andel av sine tidligere sympatisører. Det er flere av de som stemte på de rødgrønne i 2009, som er usikre i dag, sammenlignet med de ikke-sosialistiske, mener Aalberg.

Sprikende målinger

Forsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning ber meningsmålingsinstituttene komme sammen og drøfte hvorfor oppslutningen om partiene varierer så mye fra måling til måling.

For Fremskrittspartiet er forskjellen mellom de ulike målingene er nesten 10 prosentpoeng. Aardal sier at målingene slik de er nå, nesten blir villedende.

Hør Aardal kommentere målingen her:

AKTUELT NÅ