Hopp til innhold

Høyre sier ja til assistert befruktning for enslige og eggdonasjon

GARDERMOEN (NRK) Mot ledelsens stemmer vedtok Høyres landsmøte at både assistert befruktning for enslige og eggdonasjon skal bli lov i Norge. Men til surrogati sier de nei.

Høyres landsmøte.

GIKK PÅ NEDERLAG: Både Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie holdt seg i ro og stemte med det mot å tillate eggdonasjon, men flertallet på Høyres landsmøte rakk armene i været og ville det annerledes.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

11 av 15 fylkeslag i Høyre hadde på forhånd gått inn for å tillate eggdonasjon, men siden alle utsendingene til landsmøtet stemmer utfra personlig overbevisning i verdispørsmål var det knyttet en viss spenning til utfallet.

Avstemmingen viste at det var betydelig flertall i salen for å tillate eggdonasjon, til tross for at både Erna Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie stemte mot.

Voteringen om assistert befruktning for enslige var jevnere, men endte også med flertall for. De to nestlederne stemte mot dette også, mens partileder Solberg stemte for.

– Jeg er selvsagt veldig skuffet nå, men partiet ville det sånn, sier helseminister Bent Høie til NRK umiddelbart etter at utfallet var klart.

– Det er naturlig at Høyres stortingsgruppe nå legger landsmøtevedtaket til grunn når bioteknologi-meldingen kommer til votering i Stortinget senere i vår, bekrefter Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Det betyr at Høyre sammen med blant andre Arbeiderpartiet i mai kommer til å vedta at både assistert befruktning for enslige og eggdonasjon blir lovlig i Norge.

Unge Høyre-jubel

– Jeg er innmari lettet over at disse sakene gikk gjennom. Det er ikke så ofte vi får Høyre med på progressive vedtak i etiske spørsmål, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til NRK etter avstemmingen.

Sandra Bruflot

VANT FREM: Unge Høyre, her representert ved leder Sandra Bruflot.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Jeg er veldig fornøyd med vedtaket. Dette er en stor seier for Unge Høyre og vi har ventet i over et år på dette vedtaket, fortsetter Bruflot.

Samme kvinne var blant de mest skuffede på fjorårets landsmøte, da Erna Solberg og Bent Høie sørget for å få utsatt de vanskelige spørsmålene om bioteknologi til etter stortingsvalget.

– Hvor skal vi stoppe?

Avstemmingen kom etter tre timer følelsesladet debatt i landsmøtesalen på Gardermoen.

– Eggdonasjon rokker ved det grunnleggende ved at den som føder er din genetiske og biologiske mor. For det andre, har vi et sterkt behov for å vite hvem vi er, hvor vi kommer fra og hva som ligger i vårt arvemateriale, sa stortingspresident Tone Trøen.

Hun møtte Tina Bru, som leder Høyres kvinneforum, til duell på scenen underveis. Trøens tredje argument mot var at hun frykter ja til eggdonasjon nå vil føre til at man blir presset til å tillate surrogati i neste runde.

– Hvor skal vi stoppe, Tina?

TinaTone

EGGET TIL DUELL: Kvinnepolitisk leder Tina Bru (t.v.) og stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen på scenen lørdag formiddag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Men for noen så betyr det å få barn alt, Tone, og da mener jeg vi som politikere må ha skikkelige gode grunner for å forby det, og det har vi ikke. på Staten har i mange år stilt opp for menn med fertilitetsproblemer, mens til kvinner sier vi bare sorry. Jeg synes det er diskriminering, repliserte Tina Bru.

Det var en delt sal som deltok i debatten, men overvekt av innlegg for å tillate eggdonasjon.

– Tone, du må gjerne beholde eggene dine selv, men hvis jeg har lyst til å ta et selvstendig valg om å donere bort mine, så må jeg få lov til det, sa Maren Winnem fra stortingspresidentens eget fylkeslag i Akershus.

Nestlederne advarte

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner innledet debatten med en advarsel mot å tillate eggdonasjon. Han ledet prinsipprogramkomiteen inn mot landsmøtet.

BioSanner

STEMTE MOT: Nestleder Jan Tore Sanner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Komiteens flertall legger avgjørende vekt på at eggdonasjon bryter et viktig bånd mellom biologisk mor og barn. Det kan skape usikkerhet om barnets opphav og identitet. Vi ser de positive mulighetene eggdonasjon gir. Men vi mener vi må være varsomme med å åpne for endringer som har konsekvenser for det grunnleggende forholdet det er å sikre et barns trygghet for hvem som er dets mor, sa Sanner.

Høyre-nestlederen medgav at spørsmålet hadde vært krevende for han personlig, men at han hadde tvilt seg frem til et nei. Også Høyres andre nestleder, Bent Høie, har vært uttalt motstander av å gjøre eggdonasjon lovlig.

Statsminister og partileder Erna Solberg holdt sitt standpunkt hemmelig helt til voteringen begynte, men fulgte sine nestledere og stemte mot eggdonasjon.

Overveldende nei til surrogati

Helseminister Høie valgte å gå på talerstolen først da spørsmålet om altruistisk surrogati kom opp, noe han advarte sterkt mot å tillate.

Surrogati vil si at en kvinne bærer frem og føder et barn på vegne av andre som skal være barnets juridiske og sosiale foreldre. Altruistisk vil si at det skjer som en vennetjeneste, og ikke som en kommersiell tjeneste man tar betaling for.

– Jeg ønsker ikke en fremtid i Norge der kvinner utsettes for den risiko det er å være surrogatmor for å oppfylle andres ønske om å få barn, sa Høie.

Lederen av Åpne Høyre, Helge Ytterøy L'Orange, var den tydeligste stemmen i salen for å tillate surrogati.

Surrogatiduell

SURROGATI: Stefan Heggelund (t.v.) argumenterte sterkt mot og Helge Ytterøy L'Orange talte like varmt for å tillate surrogati. Heggelund fikk flest i salen med seg.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Gjennom å tillate dette åpner vi for at ufrivillig barnløse, som har prøvd og prøvd å få barn, kan få oppleve dette med frivillig hjelp, sa L'Orange da han møtte den konservative stortingsrepresentanten Stefan Heggelund fra Oslo til intern duell på scenen.

– Så etter fødsel skal staten komme inn og si til barnet: Vi er blitt enige om hvem som er din mor, og det er ikke hun du tror. Jeg klarer ikke se hvordan vi har en rett til å gjøre det, kontret Heggelund.

Forslaget om å tillate altruistisk surrogati ble nedstemt med stort flertall.

KrF skuffet og overrasket

Regjeringens samarbeidspartner Kristelig Folkeparti er ikke særlig fornøyd med at Høyre inntok en ny og liberal holdning til eggdonasjon lørdag.

Olaug Bollestad

OVERRASKET: Kristelig Folkepartis nestleder Olaug Bollestad.

Foto: Anders Fehn / NRK

– KrF er skuffet over at Høyre mener det er riktig å åpne for eggdonasjon i Norge, vi frykter en åpning for eggdonasjon kan føre til at vi endrer syn på barnet, at vi sorterer mer og at en viktig skranke mot surrogati blir fjernet, konstaterer nestleder Olaug Bollestad.

Overfor NTB legger hun til at de også er skuffet og overrasket over at Høyre endrer standpunkt i spørsmålet om assistert befruktning for enslige.

– Dette handler om hensynet til barnet. Vi mener at det er et rimelig krav at det skal foreligge et etablert parforhold for å motta assistert befruktning, ut fra vurderingen om at det sett fra barnets ståsted er en fordel å kunne vokse opp med to foreldre, når dette kan planlegges, sier Bollestad.

AKTUELT NÅ