Splittet Høyre-landsmøte skal bestemme seg: Nestleder Sanner advarte mot egge-ja

GARDERMOEN (NRK) Erna Solbergs nestleder Jan Tore Sanner innledet debatten om bioteknologi med å be Høyres landsmøte si nei til eggdonasjon.

Erna Solbergs nestleder Jan Tore Sanner innledet debatten om bioteknologi med å be Høyres landsmøte si nei til eggdonasjon.

HAR BESTEMT SEG: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner har selv tvilt seg frem til et nei til eggdonasjon, forklarte han fra talerstolen lørdag morgen.

Etter at Erna Solberg og Bent Høie i fjor overtalte Høyre-landsmøtet til å utsette spørsmålene om bioteknologi er Høyre denne helgen klare til å ta stilling til om eggdonasjon, surrogati og assistert befruktning for enslige skal bli lov.

– Jeg legger ikke skjul på at dette har vært krevende, sier partiets nestleder Jan Tore Sanner.

Kunnskapsministeren har ledet utvalget med ansvar for å lage Høyres nye bioteknologi-politkk inn mot landsmøtet på Gardermoen.

– Bryter et viktig bånd

Resolusjonskomiteens flertall mener Høyre ikke bør åpne for eggdonasjon fordi den mener barnets rett til å kjenne sitt opphav er viktigere enn foreldrenes ønske om å få barn.

– Komiteens flertall legger avgjørende vekt på at eggdonasjon bryter et viktig bånd mellom biologisk mor og barn. Det kan skape usikkerhet om barnets opphav og identitet, sa Sanner.

– Vi ser de positive mulighetene eggdonasjon gir. Men vi mener vi må være varsomme med å åpne for endringer som har konsekvenser for det grunnleggende forholdet det er å sikre et barns trygghet for hvem som er dets mor, fortsatte han.

Men mindretallet i komiteen har fått støtte fra 11 av 15 fylkeslag. De legger vekt på de positive mulighetene eggdonasjon innebærer, både for barnløses mulighet for bære frem barn, og de positive mulighetene dette gir for å styrke båndet til barnet.

Tilhengerne av eggdonasjon peker også på at dette vil gi et mer likestilt tilbud mellom kvinner og menn med fertilitetsproblemer

Dermed tyder mye på at kvinner med fertilitetsproblemer kan få samme mulighet som menn som ikke kan få barn, til å få hjelp.

– Forskningen sier noe annet

Stortingsrepresentant Marianne Synnes fra Møre og Romsdal, som er bioingeniør og molekylærbiolog av yrke, var en av de første på talerstolen etter Sanner.

– Jeg har full respekt for at enkelte sier nei til eggdonasjon av personlig overbevisning, men ikke om man begrunner det i at barn født ved eggdonasjon vil bli mistilpasset og få identitetsproblem når forskningen tilsier noe annet. Vi må behandle eggdonasjon og sæddonasjon likt, sa Synnes.

– Om vi tillater eggdonasjon i dag så tvinger det frem nye diskusjoner i morgen, med de samme argumentene. Si nei til eggdonasjon i dag. Vi må la etikken ramme inn teknikken, advarte stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas fra Vestfold.

Egget til duell

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen møtte Tina Bru, leder av Høyres kvinneforum, til duell om eggdonasjon på scenen midt under debatten.

– Eggdonasjon rokker ved det helt grunnleggende som hvem vi er og hvor vi kommer fra. Barnas trygghet settes ikke først dersom vi vedtar dette for å hjelpe voksne, sa Trøen.

– For noen så betyr det å få barn alt, Tone, og da mener jeg vi som politikere må ha skikkelige gode grunner for å forby det, og det har vi ikke. på Staten har i mange år stilt opp for menn med fertilitetsproblemer, mens til kvinner sier vi bare sorry. Jeg synes det er diskriminering, kvitterte Tina Bru.

Assistert befruktning og surrogati

Et annet stridstema som skal avgjøres, er hvorvidt enslige kvinner bør få mulighet til å få assistert befruktning. Komiteens flertall går inn for det.

– Å være enslig betyr ikke nødvendigvis at du er alene, sa Sanner.

Resolusjonen går inn for å ikke tillate fosterdiagnostikk, med mindre det er en spesiell risiko for at barnet kan ha en medisinsk tilstand som kan forebygges eller behandles.

Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, har stilt seg i front for et forslag om å tillate såkalt altruistisk surrogati. Det vil si at en kvinne kan bære fram et barn for en annen, så lenge hun ikke får betalt for det.

Følges nøye av KrF

Behandlingen av bioteknologipolitikken er et steg på veien til et nytt prinsipprogram som skal vedtas på landsmøtet neste år. Saken følges spent av blant andre KrF-politikere, som har advart partiet mot å gå i en mer liberal retning.

Etter lunsj skal landsmøtet behandle ny politikk for grønn omstilling, hvor et forslag om økt engangsavgift på bensin- og dieselbiler kan skape debatt, samt et forslag fra Unge Høyre om økt utstyrsstipend til elever på yrkesfag.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen vil dessuten holde en hilsningstale.

Før den store landsmøtemiddagen skal det også holdes valg. Partileder Erna Solberg, som har sittet siden 2004, vil gjerne bli sittende i to år til. Også de to nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie foreslås gjenvalgt, så vel som arbeidsutvalg og sentralstyre.

(NRK/NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger