Hopp til innhold

Høyre-Asheim har snudd om pappaperm

Henrik Asheim kjempet for at Høyre skulle fjerne pappakvoten og vant fram. Nå har han snudd.

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H)

HAR SNUDD: Henrik Asheim mener det bør være en permisjonstid forbeholdt far.

Foto: Siv Sandvik / NRK

«Det er på tide å gi makten over permisjonstiden tilbake til familiene», står det i partiprogrammet til Høyre. Den setningen kjempet Henrik Asheim for. Mot sin egen partileders ønske fikk han landsmøtet for to år siden til å fjerne fedrekvoten.

Nå har han snudd.

– Jeg har sett virkeligheten ved siden av det prinsippet jeg har hatt. Det valgfrihetsargumentet jeg hadde sansen for ser jeg nå er en adgang for å fjerne fars adgang til å være hjemme med barnet sitt, sier stortingspolitiker Asheim i NRKs Politisk kvarter.

Det sier han etter at broren hans og flere venner har blitt fedre.

Vil ikke ha noen omkamp

– Jeg tror veldig mange fedre opplever at de står i kryssilden mellom samboeren eller kona si hjemme og arbeidsgiver som forventer at de tar den permisjonen de kan ta, ikke den permisjonen de vil ta, sier Asheim.

Han ønsker at 10 uker av permisjonen skal være forbeholdt far.

– Det er det regjeringen står på, og det mener jeg ikke Høyre skal ta noe omkamp på. Tvert imot mener jeg Høyre ved neste korsvei skal vedta å beholde de ti ukene slik at fedre har noen argumenter for å være hjemme med sine barn.

– Tenkt valgfrihet

Heidi Nordby Lunde

FLERE MENINGER: Heidi Nordby Lunde er ikke overrasket over at det er en debatt om permisjonstid i partiet.

Foto: NRK

Partikollega Heidi Nordby Lunde vil beholde det Høyre vedtok på landsmøtet. Hun mener mennene er godt rustet til å ta den kampen Asheim beskriver.

– Det høres jo veldig synd ut på disse stakkars mennene som må argumentere mot sin samboer eller kone og argumentere til sin arbeidsgiver for at de skal få mulighet til å være sammen med barna sine, sier Lunde, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Hun mener likevel at både høyre- og venstresiden har utfordringer på dette punktet.

– Venstresiden har kjørt seg inn i et spor der pappapermen skal løse alt, mens høyresiden snakker om det jeg vil kalle en tenkt valgfrihet. Det er veldig mange andre ting, ikke bare med permisjonsordningen, som bidrar til familiens valg når det gjelder måten de fordeler permisjon.

Hun snakker om utdannelse, yrkesvei og lønn som viktige faktorer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger