Hopp til innhold

SV: – En hån mot alle som jobber i velferden

Regjeringen pøser på med oljepenger og spår kraftig nedgang i norsk økonomi i revidert nasjonalbudsjett. Slik reagerer de andre partiene på Stortinget.

Kari Kaski (SV)

SKUFFET: Kari Kaski (SV) sier politikere i kommuner i hele Norge må kutte i velferden.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

IKKE FORNØYD: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frykter for tjenestetilbudet i kommunene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette er altfor svakt når det gjelder å sikre de yngste og de eldste.

Slik reagerer Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum etter at regjeringen har lagt frem forslag til revidert nasjonalbudsjett (RNB).

Han mener kommunene ikke har fått nok penger til å kompensere for både inntektsbortfall og ekstra kostnader i forbindelse med koronapandemien.

– Det som ligger her kan ha konsekvenser for blant annet eldreomsorg og skoler. Med det opplegget som ligger her, er jeg redd kommunene begynner å kutte i tiltak, sier Vedum.

Han er også redd for at kommunene vil utsette vedlikeholdsetterslep.

Vedum sier også at det irriterer ham at det, etter hans mening, kuttes i tiltaksmidler til Troms og Finnmark.

SV: – Sitter politikere og kutter velferd i hele Norge

SVs finanspolitiske talsperson Kari Kaski er, i likhet med Vedum, opptatt av at det mest kritiske med RNB er kommuneøkonomien.

– Akkurat nå sitter det politikere i kommunene i hele landet og kutter i velferden, i barnehagene, i skolen og i eldreomsorgen, for det har vært så store kostnader for å møte krisen. Ærlig talt er det en hån mot alle de som jobber i velferden og som har stått i frontlinjen for å møte koronakrisen. De blir avspist med småpenger av regjeringen, sier Kaski.

Hun sier kommunepolitikere daglig kontakter SV og forteller at de kutter i velferd.

– Det er nå kommunene trenger pengene. KS (kommunenes organisasjon, red.anm) anslår et behov på 20 milliarder kroner. Dette er en stor krise for kommunene, men regjeringen stiller ikke opp for dem, sier Kaski.

Også leder i Fagforbundet, Mette Nord, frykter for kutt i velferdstjenestene i kommunene.

– Vi synes det er dramatisk, sier Nord.

Hun mener det virker som regjeringen ikke har tatt innover seg de utgiftene og inntektsbortfallet kommunene har hatt som følge av koronaen.

– Vi er bekymret for at dette kan ramme helse og omsorg, helt nødvendige tjenester for innbyggerne. Det paradoksale i dette er at det er de som har stått i frontlinjen som har stått på det remmer og tøy kan holde, som nå kan bli rammet av kutt i budsjettene som gjør arbeidsbyrden enda større, sier Nord til NRK.

Frp: – Må gjøre mer

Sylvi Listhaug, Frp

STORE KONSEKVENSER: Sylvi Listhaug (Frp) mener arbeidsledigheten kommer til å ha store konsekvenser.

Foto: Mari Aftret Mørtvedt / NRK

Vi står i en situasjon der økonomien går rett ned. Da er spørsmålet om man «køler» på nok her og i fase tre som kommer i slutten av mai, sier finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug i Frp.

Hun sier det nå handler om å få Norge gjennom krisen og sikre arbeidsplasser.

– Vi må nok gjøre mer enn det som er lagt opp til, sier Listhaug.

Hun mener revidert nasjonalbudsjett må forbedres på flere punkter, blant annet:

  • mer penger til økt aktivitet i helsevesenet.
  • mer penger til eldreomsorg.
  • ikke utsette å senke eiendomsskatten.

Ap: – For svakt mot arbeidsledighet

Hadia Tajik

LØSER IKKE VÅRT STØRSTE PROBLEM: Hadia Tajik (Ap) mener at regjeringens forslag til RNB ikke svarer på Norges største problem, arbeidsledigheten.

Foto: Tom Arne Søyland / NRK

– Det vi er bekymret for er at dette reviderte nasjonalbudsjettet er for svak på det som er det største problemet, nemlig den store arbeidsledigheten. Det er den høyeste på 75 år, sier finanspolitisk talsperson Hadia Tajik i Ap.

Hun mener det hadde vært naturlig å forvente tiltak for å få folk ut av passivitet og over i aktivitet. Dette kan være for eksempel en lønnskompensasjonsordning slik LO har tatt til orde for, og kompetansearbeid slik NHO har lansert.

– Dette handler om å få på plass tiltak som hjelper folk tilbake på jobb, sier Tajik.

Rødt mener regjeringen ikke forstår krisen

– Revidert budsjett burde vært starten på et kriseprogram for å få folk i jobb, med kraftfulle tiltak langt utover det vanlige. Dette blir mer som å slukke skogbrann med vannpistol, sier Marie Sneve, nestleder i Rødt, i en pressemelding.

De mener regjeringen kaster bort en anledning til å satse mer på miljøvennlig industri, infrastruktur og teknologi.

– Bevilgningen på 150 millioner til lav- og nullutslippsferjer er et godt eksempel på hvor puslete dette er. Her snakker vi om å sikre oppdrag til industrien, holde folk i arbeid, få ned utslippene og føre en aktiv distrikts- og næringspolitikk, på en gang. Men det regjeringa kommer med dekker ikke en gang ferjebehovet i halve Vestland. Det står i sterk kontrast til at de gir fem milliarder til flyplasser.

NHO og LO ønsker mer

Ole Erik Almlid

TRENGER MER PENGER: Næringslivet trenger mer midler for å få opp aktiviteten i norsk økonomi, mener NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Foto: Terje Pedersen

Både arbeidsgiverorganisasjonen NHO og arbeidstakeroganisasjonen LO mener regjeringen burde gjort mer i sitt forslag til RNB.

– Regjeringens forslag rettet mot olje, gass og leverandørindustrien er ikke nok til å utløse aktivitet og sikre norske arbeidsplasser. Uten en mer treffsikker hjelp for næringen står hjørnesteinsbedrifter, klimasatsinger og arbeidsplasser over hele landet i fare, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i en epost.

Han mener politikerne bør prioritere å kutte skatt på arbeidende kapital, komme igang med prosjektene på karbonfangst- og algring, og sikre kompetanseløft i samarbeid med næringslivet.

LO mener regjeringen satser for lite på arbeid, sysselsetting og velferd i revidert budsjett.

– Den viktigste jobben nå er å få over 400.000 nordmenn arbeidsledige eller permitterte tilbake i jobb, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en pressemelding.

LO mener blant annet:

  • anledningen til å permittere må utvides til tiltakene er faset helt ut.
  • mer til investeringer og vedlikehold levert av privat sektor.
  • mer penger til kommunene.
  • flere arbeidsmarkedstiltak.

– Ledigheten har ikke vært høyere siden krigen. Det er oppsiktsvekkende at det ikke legges opp til en styrking av arbeidsmarkedstiltakene nå, selv om regjeringen sier den kommer tilbake til det senere. Vi trenger langt flere tiltaksplasser, økte ressurser til Nav for oppfølging og en særlig tilrettelegging for kompetansehevende tiltak, sier LO-lederen i pressemeldingen.

BransjeAntall permitterteAndel permitterte
Overnattings- og serveringsvirksomhet1 939
1.35%
Transport og lagring1 854
1.28%
Industri1 484
0.65%
Forretningsmessig tjenesteyting1 058
0.6%
Bygge- og anleggsvirksomhet909
0.35%
Oppdatert 1. oktober

Øker oljepengebruken kraftig

Regjeringen ønsker å nesten doble oljepengebruken i 2020 fra det opprinnelige statsbudsjettet. Samtidig venter de en kraftig nedgang for norsk økonomi i år.

Dette nøkkeltallene rundt revidert nasjonalbudsjett:

  • Oljepengebruken øker til 419,6 milliarder kroner.
  • Arbeidsledigheten ventes å øke til 5,9 prosent av arbeidsstyrken.
  • Bruttonasjonalproduktet (BNP) forventes å falle med fire prosent.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger