NRK Meny
Normal

Her er flomfaren størst

Flomfaren er aller størst på vestlandet. Men mindre regn enn ventet og lavere temperaturer gjør at flere kan gå klar av flommen.

Laster kart, vennligst vent...

Ifølge NVE/varsom.no er flomfaren per 6. juli aller størst på Vestlandet. Områdene markert med rødt har aktsomhetsnivå 3 og gult har aksomhetsnivå 2.

I grafikken er det mulig å se hvor flomfaren er størst. Etter mye fint vær og snøsmelting har faren for flom økt, men en mandag med mindre regn enn det som var ventet gjør at flomfaren kan være på vei ned igjen.

– I morgen har vi foreløpig nedgradert til gult nivå de fleste steder. Gult nivå er det nest laveste varslingsnivået, sier Tuomo Saloranta, vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Ser lysere ut

I dag har det vært høy flomberedskap flere steder i Sør-Norge. Varsler som tydet på opp mot 50 mm nedbør flere steder ga grunn til å være beredt. Men det ser bedre ut resten av uka.

– Lavtrykket vi har hatt i dag forlater oss. Det vil si at vi får lite nedbør i morgen, sier statsmeteorolog Anne Reistad.

Det ble mindre regn enn ventet i dag, noe som gjorde at flommen ikke ble så stor som fryktet. Mens flomfaren er størst i indre strøk har det imidlertid regnet mest i og rundt Bergen.

Blir kaldere

Og statsmeteorolog Reistad kan fortelle om synkende temperaturer i morgen.

– Temperaturen vil synke, og det vil bli adskikkelig kaldere enn det var nå i helgen i hele Sør-Norge, sier Reistad.

Og kaldere temperaturer er godt nytt, sier Saloranta i NVE.

– Snøsmeltingen som står bak flommen vil reduseres ved lavere temperaturer. På grunn av mye nedbør i dag valgte vi å holde varlsingsnivået høyt, men siden det skal bli mindre regn i morgen så senker vi det til gult de fleste steder, sier Saloranta.

Oppdaterte varsler om flommen kan man følge på varsom.no

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger