Hopp til innhold

Hells Angels hjelper innsatte medlemmer med «fengselsfond»

MC-klubben Hells Angels har et fond som gir fengslede medlemmer penger mens de soner. Kripos mener fondet senker terskelen for å begå kriminalitet.

Hells Angels' Support Defence Fund Norway

FORSVAR: Motorsykkelklubben Hells Angels opplyser om «Defence Fund Norway» på sine egne nettsider.

Foto: Skjermdump fra hells-angels.no

Hells Angels opplyser om «Defence Fund Norway» på sine egne nettsider.

«Vi ønsker alle velkommen som medlemmer i fondet», heter det. For 300 kroner i året kan du gi din støtte til medlemmer i vanskeligheter.

– Det er et fond som hjelper familie og folk i klubben hvis de skulle havne i et uføre. Det kan være hvis de skulle trenge advokathjelp eller slike ting, sier Rune Olsgaard, talsmann i Hells Angels Norge, til NRK.

Evind Borge

MINDRE FRYKT: Eivind Borge, fungerende leder for Taktisk etterforskning i Kripos, mener fondet minsker frykten for å sone.

Foto: NRK

Medlemmer som har begått kriminalitet og som soner straff, kan få noe økonomisk støtte til røyk og lignende goder, forteller Olsgaard.

– Det er ikke for å glorifisere kriminalitet. Det er rett og slett som en god bror som hjelper en som har problemer, forklarer han.

– Understøtter kriminalitet

Kripos mener fondet viser at MC-klubben ikke tar avstand fra medlemmer som har begått kriminelle handlinger.

– Snarere støtter klubben disse medlemmene med midler mens de sitter inne. Dermed understøtter de også kriminaliteten, de tar ikke avstand fra den, sier Eivind Borge, fungerende leder for Taktisk etterforskning i Kripos, til NRK.

– Kan det føre til at frykten for å sone blir mindre?

– Ja, åpenbart. Det gjør det lettere for personene som er under soning å gjennomføre.

(Saken fortsetter under videoen)

Hells Angels, ved talsmann Rune Olsgaard, forklarer om "Defence Fund Norway".

UENIG MED KRIPOS: Hells Angels-talsmann Rune Olsgaard er ikke enig med Kripos i at fondet senker terskelen for å begå kriminalitet.

– Ingen gulrot

Hells Angels' talsmann Olsgaard er ikke enig med Kripos i at fondet senker terskelen for å begå kriminalitet.

– At de får røyk? Det faller på sin egen urimelighet, mener Olsgaard.

– Det er ikke for å støtte opp under at folk må begå kriminalitet og ta dommen for det?

– Nei. At du får noen hundrelapper i uka til å kjøpe deg røyk, brus og at du har litt penger når du skal ut på perm til å kunne ta deg av ungene eller familien din, det tror jeg ikke akkurat er noen gulrot, svarer Olsgaard.

Oppblomstring

NRK har den siste tiden hatt flere saker om såkalte én-prosentklubber, MC-klubber som definerer seg som utenfor det norske samfunnet.

Politiet ser en oppblomstring av kriminelle støttegrupper som kan knyttes til de kriminelt belastede MC-klubbene i Norge. Kripos innrømmer at de sliter med å få stoppet utviklingen.

Forsvaret har flere ganger det siste året nektet ansatte sikkerhetsklarering, på grunn av kontakt med kriminelt belastede MC-klubber. Enkelte forsvarsansatte har mistet jobben, delvis av frykt for at sensitiv informasjon skal havne i feil hender.

Ifølge Forsvaret har Hells Angels i år gjort flere forsøk på å rekruttere personell fra Forsvaret. I 2010 lykkes MC-klubben med å rekruttere en børsemaker.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger