Hopp til innhold

Hellestveit: Uvanlig at IS krever løsepenger

Cecilie Hellestveit sier det hovedsakelig er små grupper som pleier å kreve løsepenger for fanger.

Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver, International Law and Policy Institute

SENIORFORSKER: Cecilie Hellestveit kom onsdag kveld hjem fra et opphold på grensen mellom Tyrkia og Syria til nyheten om at en nordmann er fanget i Syria.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen onsdag kveld at kidnapperne har kommet med en serie krav om betydelige summer i løsepenger.

Hun sa også at nordmannen var blitt holdt fanget av flere grupper, men at norske myndigheter nå mener han holdes av IS.

Solberg nevnte ikke at det var spesifikt IS som hadde kommet med kravet om løsepenger, men i IS' nettmagasin Dabiq er det bilde av nordmannen med teksten: «Norwegian prisoner for sale».

– Det er interessant om IS krever dette nå, for det har de ikke pleid å gjøre etter at de etablerte sin egen stat. Det er noe andre grupper gjør. IS kjøper som regel fanger for å benytte dem til andre formål, sier Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver i ILPI (International Law and policy Institute), til NRK.

Men det fins også flere eksempler på at IS har krevd løsepenger, mener andre forskere.

– IS har også som mål å skape polarisering mellom muslimer og ikke-muslimer – ikke bare i Norge, men i hele Europa. Det er en av årsakene til at de tar vestlige gisler. Dels for løsepengene, og dels for å skape polarisering, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til VG.

Nordmann fanget av IS

VIL HA LØSEPENGER: I det IS-tilknyttede nettmagasinet Dabiq er det bilde av nordmannen med teksten: «Norwegian prisoner for sale». NRK har sladdet bildet fordi IS bruker slike bilder til propaganda.

Foto: Skjermdump

Utlevering og løsepenger

Hellestveit synes det er vanskelig å peke på hva Norge kan forhandle med IS om.

Tidligere har IS krevd utlevering av fanger, blant annet da en jordansk pilot ble tatt til fange i januar i år.

Samme måned ble to japanere drept etter at forhandlingene ikke førte frem. Angivelig skal IS da ha krevd 1,5 milliarder kroner i løsepenger.

Selv om IS har vist brutale henrettelser, er det også fanger som er blitt løslatt.

I ti måneder satt den franske krigskorrespondenten Nicolas Hénin i fangenskap, sammen med blant andre den amerikanske journalisten James Foyley, som ble drept i august i fjor. Hénin og tre andre franske journalister ble løslatt i april 2014.

Erna Solberg på pressekonferanse om gisselsituasjonen i Syria

ALVORLIG: Erna Solberg holdt pressekonferanse om gisselsituasjonen onsdag kveld.

– Ekstremt høy risiko

Den siste statusoppdateringen den norske mannen har lagt ut på Facebook, er fra Idlib nord i Syria 24. januar. Da skrev han at han endelig hadde kommet seg inn i Idlib i Syria. Det var da en provins som ble delvis holdt av opprørerne, delvis av regimets styrker. Mannen opplyste da at han skulle reise videre til Hama dagen etter.

Idlib regnes som et ekstremt farlig område. Det er i disse områdene de aller fleste bortføringene av utlendinger i Syria har skjedd.

– Det som vanligvis skjer er at små grupper selger gisler til større grupper, sier Hellestveit, som onsdag kveld kom hjem fra et opphold på grensen mellom Tyrkia og Syria.

Hun sier det er svært krevende for en stat som Norge å forhandle med en gruppering som har status som en terrororganisasjon.

AKTUELT NÅ