Hopp til innhold

Harket om mobbingen: – Det var mange vonde år

Flere mobbeofre fortalte i dag sine historier til landets toppolitikere. En av dem var popstjernen Morten Harket, som ble mobbet som barn. – Jeg ble banket opp. Det husker jeg godt. I perioder skjedde det daglig.

Harket ble mobbet

BLE MOBBET: Morten Harket fortalte sin egen historie som mobbeoffer da statsminister Erna Solberg og regjeringen inviterete til toppmøte om mobbing i statsministerboligen.

Regjeringen åpnet i dag årets kampanje mot mobbing med et toppmøte i statsministerboligen. Blant deltakerne er popstjernen Morten Harket, som tidligere har fortalt offentlig hvordan han ble mobbet som barn.

– Jeg har reist verden rundt som artist i 30 år. Det var det lite som tydet på i mine barneår. Jeg vet hvordan det er å bli mobbet. På barneskolen hadde jeg mange vonde år. Jeg hadde en fullstendig underbygd selvtillit i den perioden.

Han sa også:

– Jeg ble banket opp. Det husker jeg godt. I perioder skjedde det daglig.

Mobbeoffer: – Stygg, feit og rar

Margit Kristine Axelsen (17) deltok også på toppmøtet. Hun sier hun ble mobbet i ti år.

– Mobbing var en del av hverdagen, både fysisk og psykisk pobbing. Det førte til at jeg måtte bytte skole. Jeg ble kalt stygg, feit, rar og ubrukelig. Det var forferdelig vondt å bli mobbet.

Nå sier hun at mobbingen har gjort henne sterkere, men at den digitale hverdagen gir oss nye utfordringer.

– De som blir mobbet i dag, blir mobbet hele tiden. De får aldri fred. Mobbingen skjer også anonymt, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under vidoen)

Margit ble mobbet

«STYGG OG UBRUKELIG»: Margit Kristine Axelsen (17) deltok også på toppmøtet. – Jeg ble kalt stygg, feit, rar og ubrukelig.

Regjeringen møtte mobbeofrene

Statsministeren, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helse- og omsorgsminister Bent Høie har invitert til toppmøte om mobbing i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo.

Både personer som har blitt utsatt for mobbing og representanter for elever, foreldre, barnehager og relevante fagmiljøer og organisasjoner deltok på møtet.

Statsminister Erna Solberg kom med en oppfordring til oss alle:

– Ikke se på mobbingen, men vær den som gjør noe.

– Jeg er personlig tilhenger av personlig ansvar. Vi er alle ansvarlige for å gjøre noe, sa hun videre.

– Vi har hørt mange sterke historier fra personer som har blitt mobbet. Noen har til og med tatt sitt eget liv på grunn av mobbing. Det gjør sterkt inntrykk, sa statsministeren i åpningstalen sin.

Isaksen: Mobbetallene er stabilt høye

– For å si det enkelt: Mobbeofrene skal få møte oss politikere og stille oss til ansvar. De skal få møte systemet, og få fortelle om sine opplevelser, sier Isaksen til NRK.

– Hva skal dere gjøre med de innspillene dere får?

– De skal legge grunnlaget for det store arbeidet vi gjør for en helt ny antimobbe-politikken. Selv om vi har snakket om mobbing i mange år, så har mobbetallene vært veldig høye, og stabilt høye dessverre, svarer kunnskapsministeren.

Vil ha innspill fra mobbeofre

VIDEO: Målet med møtet er å få innspill til hvordan mobbing kan håndteres og forebygges, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

AKTUELT NÅ