Hopp til innhold

Politiet: - For tidlig å si om han hadde medhjelpere

Politiet har fortsatt ikke funnet opplysninger som antyder at Anders Behring Breivik hadde medhjelpere under terrorangrepet 22. juli.

Christian Hatlo, Johan Fredriksen

ETTERFORSKER BREDT: Om kort tid skal Anders Behring Breivik avhøres på nytt om terrorangrepene. Politiets hovedfokus er fortsatt å finne ut om han hadde medhjelpere.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK

Etterforskerne i Oslo jobber på spreng med å kartlegge kretsen til den terrorsiktede nordmannen, og sier det fortsatt er for tidlig å trekke en endelig konklusjon om at han var alene.

Det opplyste politiadvokat Christian Hatlo under et pressemøte på politihuset tirsdag ettermiddag.

Kontroll på bevegelser

Hatlo leder etterforskningen sammen med politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Som dere vet er vi nå inne i en annen fase, en etterforskningsfase, hvor jeg ber om forståelse for at vi ikke kan gå inn i alle detaljer. På dag elleve er hovedfokus fortsatt å avklare om siktede hadde medhjelpere i en eller annen form. Så langt er det ikke opplysninger i saken som antyder at noen hadde et medvirkeransvar, men det er for tidlig å konkludere, understreker Hatlo tirsdag.

Forsvarer til NRK:Vil fortsatt ikke snakke om terrorceller

På spørsmål om politiet har kontroll på 32-åringens bevegelser sier Hatlo at siktedes forklaring sammenholdt med øvrige bevis i saken, gjør at etterforskerne føler de har god oversikt over hans bevegelser det siste døgnet før terroraksjonen.

Har opptak av mulig telefon fra gjerningsmannen på Utøya

Video Behring Breivik krever regjeringsskifte

STILLER UMULIGE KRAV: Anders Behring Breivik vil ikke forklare seg om de angivelige andre terrorcellene med mindre han får oppfylt en rekke umulige krav. 32-åringen krever blant annet at den norske regjeringen går av. Her fraktes han fra Ila fengsel til avhør fredag i forrige uke.

Foto: Nyhetsspiller

For å jobbe så effektivt som mulig jobber politiet i ulike team der hver etterforskningsgruppe har et eller flere spesifikke arbeidsområder.

Siden terrorangrepet for snart to uker siden har politiet informert pressen og publikum daglig om utviklingen i saken.

Christian Hatlo

Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at de har registrert en telefonsamtale som skal være fra siktede Anders Behring Breivik på Utøya, men sier det er under etterforskning og ikke helt sikkert faktisk er Behring Breivik.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Også tirsdag kom det flere spørsmål fra norsk og utenlandsk presse om Behring Breivik handlet alene.

– Han har sagt han var alene, utover det ønsker jeg ikke å si hva han har sagt til politiet i avhør, sier Hatlo.

Et av sporene som politiet må få klarhet i for å sjekke om Behring Breivik var alene er om han faktisk ringte politiet fra Utøya. Ifølge den siktedes forsvarer Geir Lippestad sier han selv at han ringte politiet fra øya.

Politiet på sin side bekrefter bare at de har registrert en samtale til politiet.

– Vi har fått inn til etterforskningen en logg som blant annet skal inneholde en oppringning fra siktede. Om det faktisk var ham vil jeg ikke gå inn på, og heller ikke hva som ble sagt, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Har dere lydopptak?

– Ja, vi har lydopptak av samtalen, svarer Hatlo på spørsmål fra NRK.

Politiet opplyser at de vet når telefonsamtalen fant sted, men at dette er informasjon de ikke ønsker å gå ut med.

Hemmelige avhør

I sitt private manus antyder Behring Breivik at hadde kontakt med andre såkalte terrorceller både i Norge og Europa, men dette har han så langt nektet å kommentere ytterligere i avhør.

– Det vil bli foretatt nye avhør av siktede fortløpende etterhvert som vi får inn informasjon. Tid og sted for avhør kan vi av sikkerhetsmessige årsaker ikke gå ut med, sier Hatlo.

Han ønsker ikke å kommentere konkrete detaljer om hvem som blir tatt inn til avhør i saken utover Behring Breivik, men bekrefter overfor NRK.no at 32-åringens nærmeste familie er rutinemessig avhørt som vitner i saken.

Blodprøver

Hatlo fikk også spørsmål om blodprøvene som ble tatt av siktede etter pågripelsen.

– Helt rutinemessig ble det tatt blodprøver i denne saken da mannen ble pågrepet, men hva resultatet av disse blodprøvene viser ønsker jeg ikke å kommentere, sier politiadvokaten.

Internasjonal etterforskning

– I dag har bevissikring og opprydning på Utøya vært fokus. Vi har også hatt møter i dag med kriminalteknikerne fra regjeringskvartalet, og de ser seg nå ferdige med det tekniske arbeidet. Også der vil vi nå starte opprydning, oppsummerte Hatlo.

Han bekrefter at politiet i Oslo har opprettet et samarbeid med en rekke internasjonale kollegaer, blant annet Interpol.

– Jeg skal være varsom med å si hvordan vi får hjelp, men jeg kan bekrefte at det er representanter fra flere andre land i Norge.

Anders Behring Breivik (32) fra Oslo er siktet for å ha drept til sammen 77 mennesker på Oslo og Utøya. Han innrømmer drapene, men nekter straffskyld.

NRK-Spesial: Alt om terroren som rammet Norge


AKTUELT NÅ