Hopp til innhold

Gule: – En lite troverdig organisasjon

– Det er vanskelig å bedømme det arbeidet GNRD gjør, sier Midtøstenforsker Lars Gule. Han mener det er flere eksempler på at menneskerettighetsorganisasjonen inntar lite troverdige standpunkt.

Lars Gule

Lars Gule mener det er lite menneskerettsvennlig å ville forby Det muslimske brorskap, slik GNRD har anbefalt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Organisasjonen har blant annet oppjustert menneskerettighetstilstanden i De forente arabiske emirater på en helt urimelig måte, opp til europeisk nivå. Det virker ikke troverdig, sier Gule til NRK.

Han viser også til at de har kommentert valget i Egypt og anbefaler å forby Det muslimske brorskap.

– Det er heller ikke veldig menneskerettsvennlig, mener han.

NRK meldte tidligere i dag at menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Developement i Stavanger er siktet for heleri og underslag av betydelige summer. Etter det NRK erfarer er beløpet i siktelsen på over 100 millioner kroner. Dette er penger som organisasjonen skal ha mottatt fra kilder i De forente arabiske emirater over en periode på tre år.

– Vi har siktet en person og en organisasjon i Stavanger for hvitvasking av betydelige midler, sier statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim. Pengene er ført inn i Norge fra utlandet, opplyser han.

GNRDs advokat Kjell Brygfjeld ønsker ikke å kommenterer det Gule sier. NRK har også gjort flere forsøk på å komme i kontakt med ansatte i GNRD i Norge. Kommunikasjonsrådgiver Iman Kablaoui sier hun ikke kan kommentere saken, og ingen andre har besvart NRKs henvendelser.

– Benytter seg kanskje av Norges troverdighet

Førsteamanuensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener organisasjonen kanskje gjør ting som er bra, men at den også muligens lar seg bruke som et propagandainstrument for aktører i Midtøsten.

– Hvorfor har denne organisasjonen hovedsete i Norge?

– Det kan være så enkelt at lederen dens bor her, men det kan også være at man benytter seg av merkevaren Norge som menneskerettighetsaktør, svarer Gule.

Organisasjonens leder er en norsk statsborger med utenlandsk bakgrunn. Han kom til Norge som flyktning. Mannen representerte Arbeiderpartiet i kommunestyret i Sola fra 2007 til 2011. Han har tidligere arbeidet som vekter.

Kontorer GNRD

GNRD har sitt hovedkvarter i Stavanger, hvor det fyller hele den øverste etasjen i denne hvite bygningen.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ