Hopp til innhold

Grasrotpenger fra Norsk Tipping går til United-supportere

Fire år etter at ordningen kom, finnes det fremdeles ingen kontroll på bruken av de såkalte grasrotmidlene til Norsk Tipping.

Tipping

I fjor var grasrotpotten på 340 millioner kroner. Pengene skal gå til lokal aktivitet i lag og foreninger, men fortsatt går deler av midlene til norske tilhengere av blant annet Manchester United og Liverpool.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Mina Gerhardsen

Statssekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen.

Foto: Kulturdepartementet
Generalsekretær Birgitte Brekke

Birgitte Brekke i paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge.

Foto: Frivillighet Norge

Den såkalte Grasrotandelen til Norsk Tipping skulle gi penger til lokale idrettslag og foreninger, men fire år etter at ordningen ble innført, føres det fortsatt ingen kontroll.

I fjor var grasrotpotten på 340 millioner kroner. Pengene skal gå til lokal aktivitet i lag og foreninger, men fortsatt går deler av midlene til norske tilhengere av Manchester United og Liverpool, og en organisasjon som adopterer gatehunder fra Romania.

Siden 2009 har tusenvis av lag og foreninger fått hundrevis av millioner. Men ordningen har vært så raus at den har blitt misbrukt flere ganger.

– Skader frivillighetens omdømme

Birgitte Brekke i paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge mener dagens regelverk er så generelt at det innbyr til triksing og miksing.

– Vi registrerer at ordningen bare delvis har nådd intensjonen, sier Brekke.

– Regelverket for deltakelse i ordningen er såpass grovmasket at det har oppstått en del situasjoner med illojale tilpasninger og misbruk av ordningen. Det synes vi er veldig beklagelig fordi det skader frivillighetens omdømme, og det er med på å ta bort midler som skulle gått til god og frivillig lokal aktivitet, sier Brekke.

Supporterklubb fikk 100.000

Oversikten fra Norsk Tipping viser at Liverpool supporterklubb i Mandal har fått over 10.000 kroner og Manchester Uniteds supporterklubb i Kristiansund har fått rundt 100.000 kroner.

Også en organisasjon som adopterer gatehunder fra Romania får penger, helt lovlig fordi de er med i frivillighetsregisteret.

Ordningen må vernes for misbruk

Kulturdepartementet jobber nå med en regelinnskjerping som skal tre i kraft i løpet av våren.

– Det har vært en del tilfeller der man stiller spørsmål til om dette er riktig formålsmottakere. Derfor strammer vi inn regelverket og tydeliggjør at dette er et allmennyttig formål og det skal være åpne foreninger, slik at vennegjenger ikke kan søke om grasrotmidler, sier statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet.

– Med vårt nye forslag så vil lotteritilsynet få tilsynsmyndighet både til å følge med generelt, ta imot tips og til å ta stikkprøver for å se om det er samsvar mellom forskriftene og de som mottar grasrotmidler, sier hun.

AKTUELT NÅ