Hopp til innhold

Gjerningsmann hadde uniform: - Vi jobber nå med å skaffe tillit

Mannen som er pågrepet for skytingen på Utøya, var ikledd politiuniform.

- Vi jobber med å sørge for at de ungdommene som er der ute har tillit til at vi som er der ute nå er ekte politi, sier Bjørn Erik Sem-Jacobsen i Buskerud politidistrikt til NRK.no.

- Hvorfor er dette en utfordring?

- Han kom inn med tillit, og den glapp. Det er dette som er tanken til ungdommene der ute nå, sier politimannen.

Det var i tidsrommet mellom 17 og 17.30 fredag ettermiddag at det først ble meldt om skyting på AUFs ungdomsleir på Utøya.

Bombegruppe på vei

Omkring 700 ungdommer deltar på leiren, og tidligere fredag var blant annet tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på øya.

Da NRK.no snakket med politiet like før klokken 19.30, opplyste Sem-Jacobsen at den antatte gjerningspersonen var pågrepet, og at politiet nå jobbet med å gjenopprette tilliten til ungdommene.

En halv time senere kom det imidlertid nye beskjeder fra politiet.

Politiet mistenker ifølge NTB at det er eksplosiver på øya, og at forsvarets bombegruppe er på vei. Flere personer skal være omkommet.

Pågrepet rundt 19.15

Sem-Jacobsen sier følgende om skytingen.

- For et kvarer siden pågrep vi en person som var ikledd politiuniform. Vi vet ikke hvor mange som er kommet til skade på Utøya, sier Sem-Jacobsen til NRK.no like før klokken 19.30.

Politiet vil foreløpig ikke si mer om den pågrepne gjerningsmannen.

Vitner som har klart å rømme fra øya forteller imidlertid til NRKs reportere på stedet at gjerningsmannen hadde norsk utseende. Han skal være mellom 185 til 190 cm høy og ha blondt hår.

Det er opprettet et pårørendesenter på Sundvollen hotell. Dit er nummeret 32 10 32 82 eller 32 10 32 78

Mye er uklart

Politiet vet foreløpig ikke hvor mange skudd som er avgitt, men informasjonen politiet sitter på varierer fra «ti til veldig masse»

- Hva får dere til å være sikre på at dere har pågrepet rett person?

- Det er klesdrakten. Vi mener nå vi har pågrepet gjerningspersonen og at det er trygt på Utøya, sier Sem-Jacobsen.

Tidligere i dag var det en kraftig eksplosjon i regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Politiet bekrefter nå at minst syv personer er omkommet.

Kjæresten i skuddrama

Lavrans Kierulf

Lavrans Kierulf er på vei til Utøya for å hente kjæresten sin, som befant seg midt i skuddramaet.

Foto: Gunnar Bøthu / NRK

NRK.nos reporter Gunnar Bøthun er fredag kveld på vei til Utøya, men har blitt hindret av lange køer som følge av sperrede veier.

På veien treffer han Lavrans Kierulf. Han har gjennom ettermiddagen hatt løpingen hatt jevnlig kontakt med sin samboer som befant seg midt i dramaet på Utøya.

- Jeg fikk meldinger om at det var skyting. Jeg har hatt SMS-kontakt med henne, og fikk akkurat melding om at hun er trygg. Den siste timen har vært veldig rar. Det har vært en utrygghet som er vanskelig å beskrive, sier Kierulf.

Først forsøkte han å ringe henne, men det var ingen god idé.

- Jeg fikk meldinger om at hun gjemte seg i buskene og at noen er skutt og drept. Det er ubeskrivelig å få sånne meldinger. Du får en kjempeangst. Jeg blir livredd for at det skal skje henne noe, sier han.

AKTUELT NÅ