Hopp til innhold

Gaza-demonstrasjoner over hele landet – Anslår 13.000 i Oslo

Lørdag er det demonstrasjoner for fred i Gaza over hele Norge. Over 100 organisasjoner og partier står bak markeringene.

Demonstranter med Palestinske flagg på og rundt løvestatuen utenfor Stortinget.

De palestinske flaggene vaiet høyt foran Stortinget lørdag, mens slagord som «Free Palestine» og «La barna leve» ljomet nedover Karl Johan.

Foto: Silje Haugen Myrseth / NRK

I Oslo anslår politiet at rundt 13.000 mennesker møtte opp foran Stortinget for å delta i fredsmarkeringen.

LO, Unio, Den norske kirke, Amnesty og Redd Barna er blant arrangørene av demonstrasjonene som foregår i over 20 byer i landet.

– Gjennom å samle folk på gater og torg viser vi i fellesskap solidaritet med Gaza. Folkelig engasjement er med på å øke presset for at Israel stopper drapene på barn og sivile i Gaza, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik på vegne av alle organisasjonene.

Over 100 organisasjoner og partier står bak markeringene.

Det har vært markeringer i blant annet Oslo, Bergen, Stavanger, Porsgrunn, Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Bodø.

Vil utgjøre en forskjell

– Jeg er fra Palestina og har kommet hit for å støtte mine venner i Gaza. Jeg håper å kunne utgjøre en forskjell, det er så viktig for barna, for kvinner og for alle folk der, sier Dania Bltake.

Haneen Bltake og Dania Bltake, Gaza-demo i Oslo
Foto: Silje Haugen Myrseth / NRK

Hun og venninnen er to av flere tusen som lørdag møtte opp utenfor Stortinget for å vise sin støtte.

– Jeg håper at regjeringen og politikerne hører og gjør mer enn de gjør nå, fordi det ikke er nok, sier Haneen Bltake.

Flere appeller ble holdt under markeringen. En av de som kom med en sterk og klar tale til de over 13.000 oppmøtte, var 13 år gamle Kinda Albarghouthi.

Kinda Albarghouthi, Gaza-demo i Oslo

13 år gamle Kinda Albarghouthi fra Palestina leste opp barns rettigheter under sin appell foran Stortinget på lørdag.

Foto: Silje Haugen Myrseth / NRK

Hun var selv på Vestbredden i Palestina sist sommer, og opplevde å bli angrepet av både gass- og lydbomber som kom fra Israel. Under talen sin leste hun opp barns rettigheter.

– Alle barn har rett til å sove, spise, drikke og å leve.

– For meg er det veldig viktig at man står opp for landet sitt og aldri gir opp på det som er ditt. Bombingen og skytingen i Gaza skal ikke stoppe oss, sier Albarghouthi.

– Krav som er lette å stille seg bak

Etter mer enn to måneder med krig er situasjonen for sivile på Gazastripen katastrofal. Ifølge FN er rundt 18.000 palestinere drept, over 70 prosent av dem er kvinner og barn.

– Uansett politisk farge mener nesten alle i Norge at bombingen av folk i Gaza må stoppe, sier Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen til Klassekampen.

Lørdag har demonstrantene tre krav: Stopp drapene på barn og sivile i Gaza, forsvar folkeretten og løslat sivile gisler og vilkårlig fengslede.

– Kravene er brede og formulert slik at organisasjoner som ikke ønsker å være politiske, kan tilslutte seg. Vi mener det er viktig å få visst at støtten til palestinerne er enorm i Norge, sier Khateeb.

De fleste markeringene startet klokken 13 lørdag.

Folkemengder bevegde seg fra Eidsvolls plass foran Stortinget og ned Karl Johan

Folkemengder bevegde seg fra Eidsvolls plass og ned en julepyntet Karl Johans gate i Oslo.

Foto: Arne Fosland / NRK

Ampert utenfor Zara-butikk

Ifølge politiet gikk det rolig for seg under markeringen på Eidsvolls plass i Oslo.

– Vår jobb er å passe på og sørge for at ting foregår som det skal, sa operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Etter at selve punktmarkeringen på plassen foran Stortinget var over beveget store deler av folkemassen seg ned Karl Johans gate og i Prinsens gate i retning Operaen.

NRK var vitne til at det gikk ampert for seg utenfor Zara-butikken i Karl Johan, der en del demonstranter samlet seg for å ytre misnøye mot den spanske kleskjeden.

Det ble hamret mot butikkveggen med både never og gjenstander mens demonstrantene ropte «boikott Zara». Det ble også teipet opp skilt med det samme budskapet på butikkvinduet i tillegg til et kosedyr som var hardt medtatt.

Zara-kjeden har vært i hardt vær den siste uken etter en reklamekampanje som mange mener spiller på grufulle bilder fra krigen i Gaza.

Demonstrasjoner utenfor Zara-butikk Oslo ifm Gaza-demonstrasjon.

Demonstranter hengte opp skilt på butikkvinduet.

Foto: Frida Synnøve Høyås / NRK

Kampanjen som har navnet «The Jacket» viser en modell som holder det som ser ut til å være en mannekeng innpakket i hvitt tøy og plast.

Det har ført til sterke reaksjoner verden rundt, da mange mener disse innpakkede mannekengene ligner for mye på bilder av kropper pakket inn i likposer i Gaza.

Demonstrasjoner utenfor Zara-butikk Oslo ifm Gaza-demonstrasjon.

Også et kosedyr ble teipet fast på butikkvinduet.

Foto: Frida Synnøve Høyås / NRK

Det har ført til rop om boikott mot Zara. Tirsdag gikk klesgiganten ut og uttalte at de trekker tilbake kleskampanjen, og bedyrer at den ble laget før krigen i Gaza startet.

«Noen kunder har dessverre blitt støtt av disse bildene, som nå har blitt fjernet, og så i dem noe som var langt fra intensjonen da de ble laget,» står det blant annet i uttalelsen fra selskapet.

I 2021 ble det også rettet lignende kritikk mot selskapet etter at sjefdesigner Vanessa Perilman kom med antipalestinske kommentarer på sosiale medier. Det samme skjedde i 2022 da en franchisetaker i Israel arrangerte en valgkamp-event for den ultranasjonalistiske israelske politikeren Itamar Ben-Gvir, skriver Time.

Demonstrantene gikk raskt videre fra butikken i Karl Johan og det ble ikke påført noen materielle skader på butikken som var stengt.

Demo i Bergen

Rundt 2000 mennesker har samlet seg ved den blå steinen i Bergen sentrum lørdag, i forbindelse med Gaza-demonstrasjoner som foregår i hele landet.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Sterke følelser i Bergen

Også i Bergen var det sterke følelser i sving under lørdagens demonstrasjon. Omtrent 2000 mennesker har samlet seg ved den blå steinen i Bergen sentrum.

Det skal ha vært tendenser til tidvis dårlig stemning under demonstrasjonen i Bergen, ifølge NRKs reporter på stedet. Folk i publikum skal ha reagert på en av tingene som ble sagt i en tale. Da skal flere ha begynt å lage motrop, og brukt megafon, i forsøk på å overdøve talen. Noen prøvde også delvis å innta scenen.

– Det er sterke følelser, sinne og raseri. Men vi må tåle alt. Skal vi være i solidaritet med folk i Gaza må vi roe oss ned. Vi må tåle å lytte, sa lederen for Palestinakomiteen i Bergen i etterkant.

Gaza-demo i Oslo

Etter appellene foran Stortinget beveget folkemassen seg nedover Karl Johan og endte opp på Operataket.

Gaza-demo i Oslo

Bilder av drepte palestinere ble hengt opp mellom lyktestolper foran Stortinget.

Gaza-demo i Oslo

Flere av appellene og skiltene under markeringen var rettet mot barna som lever på Gazastripen.

Gaza-demo i Oslo

Politiet anslår at 13.000 har møtt opp foran Stortinget i Oslo.

Demonstrasjon for fred i Gaza

Lørdag har det vært store markeringer over hele landet for Gaza. I Porsgrunn hadde mellom 800 og 1000 mennesker møtt opp i markering.

AKTUELT NÅ