Hopp til innhold

Full krangel om Arbeiderpartiets milliardsmell

Nikolai Astrup (H) twitret om regnefeil i Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett og fikk fort beskjed om at han løy. Nå går krangelen om partiets milliardsmell.

Nikolai Astrup fikk tydelig beskjed på Twitter

KRANGEL: Harald Jacobsen twitret at Nikolai Astrup lyver.

Foto: NRK

Arbeiderpartiet foreslo en skatteskjerpelse på 10,2 milliarder i sitt alternative budsjett. Men skattesatsene partiet hadde brukt betydde i virkeligheten 13,6 milliarder kroner i økte skatter.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om saken, der finansminister Siv Jensen undrer om Arbeiderpartiet bevisst har regnet feil.

Det får Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til å steile.

– Arbeiderpartiet setter ære i at partiets alternative budsjetter skal være realistiske. Realiteten er at SSB gjorde oss oppmerksomme i forrige uke på at anslaget vi hadde fått av Finansdepartementet ikke kunne stemme og da rettet vi det opp umiddelbart, sier hun.

Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap).

SLÅR TILBAKE: Marianne Marthinsen går ikke med på at Arbeiderpartiet har regnet feil.

– I det store og det hele er det en bagatellmessig sak og jeg kan ikke garantere at det ikke skjer igjen. En slik feil kan oppstå.

Hun sender samtidig et solid spark i siden til finansministeren.

– Finansministeren tilhører et parti som er kjent for å notorisk legge frem helt urealistiske alternative budsjetter, som det er helt umulig å styre etter. Det er en grunn til at alle de tidligere budsjettene er fjernet fra nettsiden til Frp.

– Ap tok feil

Allerede samme dag som Arbeiderpartiet la frem sitt alternative budsjett, var Nikolai Astrup (H) ute på Twitter med følgende melding: "Katten er ute av sekken: Ap foreslår 18 mrd i skatteøkninger i sitt alternative statsbudsjett for 2015."

Nikolai Astrup, Høyre

MELDTE PÅ TWITTER: Nikolai Astrup mener han var mye mer presis enn Arbeiderpartiet selv

Foto: Stortinget

Han hadde fått et foreløpig anslag fra Finansdepartementet som tydet på at skattetallene Arbeiderpartiet kom med var uriktige.

Reaksjonene på Twitter-meldingen lot ikke vente på seg.

"Uverdig av Høyres parlamentariske nestleder å regelrett lyve om andres budsjett. @nikolaiastrup. Sånn har det blitt." skriver Harald Jacobsen. Han er finanspolitisk rådgiver for Arbeiderpartiet.

"@nikolaiastrup der ble du tatt i å lyve Astrup - hvor har du tallet fra? Ikke vårt budsjett hvertfall?", skriver Torstein T. Solberg, som sitter i finanskomiteen for Ap.

Jacobsen følger opp med: "Nei,dette er regelrett løgn" og "Det er dessuten en direkte løgn fra @nikolaiastrup. Uverdig."

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Det er jo ingen tvil om at Arbeiderpartiet tok feil og at mitt anslag var mer presist. Jeg bommet med én milliard og de bommet med tre milliarder. Løgn kan man neppe kalle det. Og vi skal være forsiktige med å bruke den typen ord i politikken, spesielt når man har en så dårlig sak, sier Astrup.

– En uriktig påstand

Arbeiderpartiets Harald Jacobsen står for twitter-meldingene.

– Ja, han kommer med en påstand som er uriktig på alle sett. Han har hele tiden tatt feil, sier Jacobsen og Astrups twittermelding.

Jacobsen forklarer at Arbeiderpartiet ikke sitter på de avanserte regnemodellene som trengs for å beregne provenyendringene av forandringer i skattesatsen. Det gjør Finansdepartementet, og de har gjort utregninger for Arbeiderpartiet.

– De svarene vi fikk stemmer ikke overens med svarene vi har fått fra SSB (Statistisk sentralbyrå). Beløpet på 10,2 milliarder er riktig og den enste konsekvensen er at vi måtte justere skattesatsen, sier Jacobsen.

Han presiserer at Arbeiderpartiet aldri har ment å øke skattetrykket med noe mer enn 10,2 milliarder, som er en reversering til 2013-nivå. I det alternative statsbudsjettet for 2015 forslo Ap å øke inntektsskatten fra 27 til 28 prosent. Den er nå justert ned til 27,6 prosent.

– En alvorlig feil

Finansminister og partileder i FrP Siv Jensen, lurer på om Arbeiderpartiet bevisst har prøvd å lure velgerne eller om det rett og slett er mangelfulle regneferdigheter

Siv Jensen

ANKLAGER: Siv Jensen lurer på om Arbeiderpartiet bevisst har regnet feil.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er en alvorlig regnefeil. Enten er det et forsøk på å lure velgerne eller så vet de ikke bedre. Det er mange penger det er snakk om. Hadde dette blitt vedtatt hadde det fått enda større konsekvenser med virkninger for årene etter, sier Siv Jensen.

Jacobsen må trekke på smilebåndet av finansministerens uttalelser.

– Finansministeren vet veldig godt hva som har skjedd. Hun fremstiller det som Arbeiderpartiets regnefeil og prøver å slå politisk mynt på det, i stedet for å bidra til å rette opp en feil gjort i hennes eget departement.

Jensen har bedt om innsyn i mailutvekslingen mellom Harald Jacobsen og SSB.

– Det er jo litt morsomt. Hun prøver å dreie fokuset bort fra plastposeavgift og skattelettelser til landets rikeste. Det kan en jo skjønne, sier Jacobsen.

AKTUELT NÅ