Hopp til innhold

Én av to norske boliger har fuktskader

Mer en halvparten av alle norske boliger har fuktskader. Det skaper store helseproblemer, og gir trøbbel ved kjøp og salg.

Mugg i kjeller

Mugg i kjeller kan gi helseskader til de som bor i hust, og være en kilde til konflikt mellom selger og kjøper.

Foto: WIIK,ANETTE NADINE / Scanpix

Mugg-, fukt- og råteskader er et stort problem i flere hus. For takstrapportene avdekker ikke fukt- og muggskader. Nå kreves det en obligatorisk tilstandsrapport på boliger.

En ny undersøkelse fra Standard Norge viser at mer enn 66% av kjellergulv har skader og mer enn halvparten av norske bad har fukt og råteskader.

Mugg på bad

Mugg-, fukt- og råteskader er et stort problem i flere hus. Her er det oppstått store mengder mugg i dusjen.

Foto: Mycoteam

Muggsopp i huset kan gi store helseproblemer for beboere, i tillegg fører slike skader til konflikter ved hver hvert femte boligkjøp.

LES: Om sopp og fukt på Folkehelsas nettsider

Helseplager

Mikroskopiske soppsporer finnes i luften rundt oss. Får du dette inn i huset, kan konsentrasjonene bli så store at friske mennesker kan utvikle sykdom. De som allerede er syke vil bli enda dårligere. Soppen må ha fuktighet for å leve. Derfor er det gjerne kjeller, loft og baderom som er de mest utsatte stedene. Derfra kan muggsoppene spre seg til det meste av huset.

– Det er de boligene som er sterkest skadet som gir beboerne de største helseplagene, sier lege Knut Skulberg i Norges astma- og allergiforbund.

De vanligste luftveisplagene som følge av mugg er astma, forverring av ekstisterende astma og økt antall bronkitter og irritasjoner i øyne og nese.

Skulberg advarer folk mot skjulte råteskader i huset. Mugg er ofte skjult bak ytterflater som ser uskadde ut.

LES: Måtte kaste alt av klær og møbler

– Også nye bad lekker

– Det er altfor mange bad, også nyere bad, som lekker, sier direktør Roy M. Nilsen i Anticimex som foretar inneklimasjekk i norske boliger.

En undersøkelse gjort av Standard Norge viser at mer enn halvparten av norske bad har fukt, råte eller muggskader.

– Når hver femte bolig ender i en tvist mellom selger og kjøper bør en grundigere tilstandsrapport bør bli obligatorisk før salg, mener Nilsen.

– Vi ser at man i dag betaler rundt 4000 kroner for en verdi- og lånetakst som ikke er verd noe som helst, sier han.

– Bolig er tross alt det viktigste en forbruker kjøper i løpet av livet. Det vet vi alle som bruker millioner på det, og bli gjeldsslaver for livet på det, legger Nilsen til.

AKTUELT NÅ