Én av to norske boliger har fuktskader

Mer en halvparten av alle norske boliger har fuktskader. Det skaper store helseproblemer, og gir trøbbel ved kjøp og salg.

Mugg i kjeller

Mugg i kjeller kan gi helseskader til de som bor i hust, og være en kilde til konflikt mellom selger og kjøper.

Foto: WIIK,ANETTE NADINE / Scanpix

Mugg-, fukt- og råteskader er et stort problem i flere hus. For takstrapportene avdekker ikke fukt- og muggskader. Nå kreves det en obligatorisk tilstandsrapport på boliger.

En ny undersøkelse fra Standard Norge viser at mer enn 66% av kjellergulv har skader og mer enn halvparten av norske bad har fukt og råteskader.

Mugg på bad

Mugg-, fukt- og råteskader er et stort problem i flere hus. Her er det oppstått store mengder mugg i dusjen.

Foto: Mycoteam

Muggsopp i huset kan gi store helseproblemer for beboere, i tillegg fører slike skader til konflikter ved hver hvert femte boligkjøp.

LES: Om sopp og fukt på Folkehelsas nettsider

Helseplager

Mikroskopiske soppsporer finnes i luften rundt oss. Får du dette inn i huset, kan konsentrasjonene bli så store at friske mennesker kan utvikle sykdom. De som allerede er syke vil bli enda dårligere. Soppen må ha fuktighet for å leve. Derfor er det gjerne kjeller, loft og baderom som er de mest utsatte stedene. Derfra kan muggsoppene spre seg til det meste av huset.

– Det er de boligene som er sterkest skadet som gir beboerne de største helseplagene, sier lege Knut Skulberg i Norges astma- og allergiforbund.

De vanligste luftveisplagene som følge av mugg er astma, forverring av ekstisterende astma og økt antall bronkitter og irritasjoner i øyne og nese.

Skulberg advarer folk mot skjulte råteskader i huset. Mugg er ofte skjult bak ytterflater som ser uskadde ut.

LES: Måtte kaste alt av klær og møbler

– Også nye bad lekker

– Det er altfor mange bad, også nyere bad, som lekker, sier direktør Roy M. Nilsen i Anticimex som foretar inneklimasjekk i norske boliger.

En undersøkelse gjort av Standard Norge viser at mer enn halvparten av norske bad har fukt, råte eller muggskader.

– Når hver femte bolig ender i en tvist mellom selger og kjøper bør en grundigere tilstandsrapport bør bli obligatorisk før salg, mener Nilsen.

– Vi ser at man i dag betaler rundt 4000 kroner for en verdi- og lånetakst som ikke er verd noe som helst, sier han.

– Bolig er tross alt det viktigste en forbruker kjøper i løpet av livet. Det vet vi alle som bruker millioner på det, og bli gjeldsslaver for livet på det, legger Nilsen til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger