Hopp til innhold

Frykter store skader på fugl i Oslofjorden etter oljeutslippet

– Oljeutslippet skjedde i den mest sårbare hekkeperioden, sier Maren Esmark i Naturvernforbundet, som frykter at sjøfugl blir rammet av oljesølet. Fylkesmiljøvernsjefen sier utslippet har ført til minimale skader.

Oljelenser ved Operaen

UiO-professor og NIVA-forsker Anders Ruus, og Maren Esmark i Naturvernforbundet er bekymret for at oljeutslippet vil skade sjøfugl i Oslofjorden.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Maimåned er hekkeperiode for flere fuglearter i Indre Oslofjord. Sjøfugl som ærfugl, stokkand, gjess og svaner er spesielt utsatt ettersom de ligger mye i vannet. Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, frykter at disse artene vil bli utsatt for store skader.

Ett døgn etter oljelekkasjen ved Sporveiens anlegg på Ryen, er badeplassen på Sørenga stengt og det frarådes bading alle steder i Oslofjorden hvor du ser oljefilm på vannet.

– Vi har foreløpig ikke fått inn noen meldinger om at det er funnet skadet fugl, men det kan ofte ta dager ettersom skadet fugl har en tendens til å gjemme seg, sier Maren Esmark.

Naturvernforbundet 2012

Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet ber folk melde fra til veterinær om de ser skadet fugl.

Foto: Jo Straube / Jo Straube / Naturvernforbundet

Hun oppfordrer folk til å følge med, og varsle Statens naturoppsyn eller Mattilsynet dersom de ser skadet fugl.

– Trekk deg unna så den ikke blir skremt, og ser du at den ikke klarer å fly, kan du ta et håndkle eller en genser over fuglen slik at den holder seg i ro.

– Det ser ut til at dette kan bli det største utslippet i Oslo noensinne. Vi vet ikke hvor stor effekt det vil ha, men også tang, sjøplanter og skjell kan bli påvirket, sier Esmark.

NRK var i kveld i kontakt med Mattilsynet som ikke hadde anledning til å kommentere saken, men opplyser om at det ikke foreligger noen varsler på nåværende tidspunkt.

– Viktig at det blir fjernet fort

Forsker på NIVA og Professor i toksikologi ved UiO, Anders Ruus, sier at det rekordvarme været kan gjøre at de letteste komponentene i oljen fordamper fortere.

– Tidspunktet er likevel uheldig fordi sjøfugl klekker egg nå. Hvis noen av disse fuglene skulle komme borti olje, ville det være svært uheldig, sier Ruus.

Det er usikkert hvor mye som er lekket ut i fjorden, men så langt skal det ha blitt fjernet over 35.000 liter.

– Det blir en akutt effekt med så mye olje på en gang. Uansett er det viktig at det blir fjernet så fort som mulig, sier Ruus.

Oljelenser ved Operaen

Lenser er lagt ut ved Operaen etter at store mengder fyringsolje rant ut i elva nedenfor Galgeberg onsdag ettermiddag.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Bekymret for tikkende miljøbomber hos privatpersoner

I tillegg til dyrelivet, er Naturvernforbundet bekymret for oljetanker hos privatpersoner. Miljødirektoratet anslår at det trolig finnes 270.000 nedgravde oljetanker i Norge i dag.

– Tallene var høyere enn vi trodde. Det er alvorlig fordi lekkasjer spres fort, og man kan forurense både egen og andres bolig i tillegg til jordsmonn, elver og vann, sier Silje Østerbø i Naturvernforbundet.

Siden 2010 har de gjennom klimaprosjektet Oljefri arbeidet for at oljetanker i private hjem skal fjernes og saneres på ansvarlig vis. Østerbø opplever at flere har blitt bevisste, men at det fremdeles gjenstår mye arbeid før det er slutt på fossil oljefyring i Norge.

Stortinget vedtok i fjor et forbud mot fossil fyringsolje og parafin fra 2020.

Utslipp.

Lenser er lagt ut i Oslofjorden ved utløpet av Alnaelva.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger