Lan Marie Nguyen Berg: – Svært alvorlig

Tre populære badeområdet i Oslo er stengt som følge av at flere tusen liter fyringsolje har lekket ut i Oslofjorden

Miljøstiftelsen Bellona anmelder Sporveien etter oljelekkasje på Sporveiens anlegg på Ryen. Under pressekonferansen konfronterer Fredrik Hauge både byråd Lan Marie Nguyen Berg og Per Magne Mathisen Oslo Sporveier.

Her konfronterer Fredrik Hauge i Bellona byråden.

– Foreløpig vet vi ikke hva som er årsaken, sier Byråd Lan Marie på et pressemøte onsdag.

Byråd Lan Marie Nguyen Berg sier til pressen at Oslo byråd vil finne ut hva som har skjedd.

– Vi er nødt til å finne ut hva som har skjedd. Det viktigste nå er at vi får ryddet opp. Oslofjorden er et viktig rekreasjonsområde, og er også viktig for biologisk mangfold, sier byråden til pressen.

Onsdag ettermiddag ble det lekket flere tusen liter fyringsolje ut i Alnaelva fra anlegget til Sporveien på Ryen. Lekkasjen er fortsatt under etterforsking. Brannsjef Jon Myroldhaug anbefaler ingen å bade.

Oslo kommune stengte i dag det populære badestedet Sørenga bad inntil videre. De fraråder også bading på Tjuvholmen, Hovedøya og Bleikøya.

Varsling kom for sent

– Vi la raskt ut en lense en halvtime etter at meldingen om utslippet kom. Før vi fikk lagt den første lensa kom del olje ut i sjøen. Det er vanskelig å gjøre noe med den tynne filmen som ligger oppå sjøen nå, uttalte brannsjef Jon Myroldhaug under pressekonferansen.

Han informerer om høy beredskap for å forhindre mer utslipp, og håper at oljefilmen vil fordampe. Det skal ha blitt tatt opp ca. 35 000 liter fyringsolje.

Myroldaug informer at varslingen kom for sent.

Politiet etterforsker saken og Sporveien har en privat gransking for å finne ut hva som har skjedd. Hvor lenge problemet vil vedvare er vanskelig å si, ifølge brannvesenet.

Brannvesenet arbeider med å begrense skadene.

Bellona anmelder

Miljøstiftelsen Bellona anmelder Sporveien etter at det ble bekreftet fra politiet at onsdagens oljelekkasje skjedde på Sporveiens anlegg på Ryen.

Bellona-leder Frederic Hauge sier de jobber på spreng med å undersøke saken og varsler at han vil anmelde Sporveien.

– Vi er oppe i Vårveien og forsøker å komme inn, men de nekter oss. Dette er grov miljøkriminalitet og det må etterforskes. Vi blir her helt til vi har funnet ut av dette, sier Hauge til NTB.

Bellona-lederen refser Sporveien for å ha dyttet skylden over på andre. Utslippet skjedde onsdag, men først torsdag formiddag ble det kjent at det var Sporveien som hadde forårsaket utslippet.

– Hvorfor har de ikke fortalt dette før? Hva har de å skjule? De har forsøkt å skjule seg bak at det var vært en annen operatør, men nå er det helt åpenbar at det er Sporveien som må stilles til ansvar her, tordner han.

Innrømmer skyld

Utslippet kommer fra anlegget til Sporveien på Ryen, bekrefter politiet til NRK.

– Vi har ikke forsøkt å holde tilbake informasjon, sier sporveien på pressemøtet.

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien sier de hadde håpet på at det skulle foregå på en ordentlig, ryddig og miljøvennlig måte og at han har forståelse for at Bellona nå anmelder Sporveien.

– Vi er veldig lei oss og dette er noe som vi skulle hatt ugjort. Det som er viktig for oss nå er å bringe klarhet i hva som har skjedd her. En politianmeldelse vil jo være med på å tydeliggjøre og synliggjøre hva som har skjedd og å se alvorlig i saken, så jeg har stor forståelse for at det kommer en politianmeldelse, sier Asperud

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger