Hopp til innhold

Frykter spanskadopterte løshunder

Mattilsynet advarer mot at spanskimportere hunder kan være farlige. Les kontrakten du må skrive under på dersom du har tenkt å adoptere hund via Julie Rescue.

Julie Rescue
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mange nordmenn har sikret seg en ny firbeint venn ved å adoptere løshunder fra Spania.

Firmaet Julie Rescue har eksportert spanske gatehunder i stor stil. Opp mot 4000 hunder har de senere årene fått nye liv i Norge og Sverige via denne typen omplassering.

- Jukser med papirene

Men Sveriges Televisjon har avdekket at hundene lever under kritikkverdige forhold. I enkelte tilfeller er hundene er syke, og også disse sendes til norske og svenske familier som betaler fem tusen kroner for det de tror er et friskt dyr.

Dyr som krysser EUs grenser skal ha med seg et eget pass med veterinærerklæring som beviser at de er friske, men de svenske programmene viser at byråene jukser med papirene.

Nett-tv: Se SVT1s dokumentar om gatehunder

Nett-tv: Se SVTs oppfølgingsreportasje

(NB: Starter etter 21 minutter)

Kan få sykdommer til Norge

Mattilsynet advarer mot at disse importerte hundene kan spre smittsomme sykdommer både til mennesker og andre dyr når de kommer hit til landet.

- Vi fraråder folk å handle dyr over internett. I Sør-Europa har de et stort sykdomspanorama som vi ikke har her oppe, sier han, og bekrefter at denne hundetrafikken kan gjøre at flere av disse sykdommene kommer hit til lands, sier veterinær Erik Sørlie i Mattilsynet til NRK.

Han sier at det er et grunnleggende prinsipp at dyr skal beskyttes både fra miljøskiftet og den lange transporten.

- De alvorlige sykdommene er også et alvorlig dyrevelferdsproblem. Det dreier seg om smertefulle lidelser med lang behandling og tvilsom prognose. Det er også kostbart å behandle sykdommene.

Se Mattilsynets advarsel her

Fikk alvorlig syk hund

Paret Marith S. og Arne Th. Johansen forteller til NRK at de bestilte spansk hund fra Julie Rescue etter å ha sett et søtt bilde av en gatehund. Kort tid senere kunne de hente adoptivhunden på Gardermoen:

- Jeg ville hjelpe de stakkars dyrene, sier hun.

Men hunden de møtte var langt fra slik hun og mannen hadde forventet. Paret forteller at hunden virket mer død enn levende. De hadde hunden i bare én uke, for det viste seg at den led av den farlige sykdommen Leishmaniose .

Rakel Legland, som er kontaktperson for Julie Rescue i Norge, avviser overfor NRK at hun vet om juks med hundepass når hunder sendes til Norge.

- Vet man ikke at disse hundene er syke før de drar?

- Ikke så vidt jeg vet. De har en friskhetsattest, men vi kan aldri garantere at de er hundre prosent sikker, sier hun.

Se Julie Rescue sine adopsjonsregler (PDF)

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger