Hopp til innhold

Vil forby moskéfinansiering fra ekstreme miljøer

Flere steder i Norge planlegges moskeer finansiert av konservative islamske regimer i andre land. Slik finansiering vil Fremskrittspartiet ha et generelt forbud mot.

Video Fremskrittspartiet vil forby ekstrem moskéfinansiering fra utlandet

Både i Oslo og i Tromsø er det planer om å bygge nye moskeer. Moskeene er planlagt finansiert med støtte fra et av verdens mest konservative islamske regimer.

Penger fra både rike privatpersoner og myndigheter i Saudi-Arabia skal betale for bygging av moskeene.

Det har saudiene lov til etter norske lover om økonomisk støtte til trossamfunn. Forutsetningen er at norske myndigheter godkjenner støtten. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har derimot sagt nei til et av prosjektene som var planlagt i Oslo.

Nå vil Fremskrittspartiet ha et generelt forbud mot slik finansiering.

Dette kan dermed stoppe mosképlanene for trossamfunnet Alnor i Tromsø, og Tawfiiq islamske senter i Oslo.

Tawfiiq menighet vil ikke snakke med NRK

Da NRK besøkte Tawfiiq islamske senter i Oslo var det ingen som ville snakke med journalistene.

Foto: NRK

– Menneskefiendtlig og undertrykkende islam

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener et generelt forbud forbud mot støtte til moskeer fra totalitære, islamistiske regimer som bryter menneskerettighetene må til for å stoppe de som vil føre feil ideologi inn i Norge med pengemakt.

– Det er helt klart for å fremme sin egen avart av islam. En form for islam som er menneskefiendlig, og handler om undertrykkelse med negative holdninger til elementære menneskerettigheter. Dette ser vi at Saudi-Arabia gjør over hele verden, sier Amundsen til NRK.

Millioner fra Saudi-Arabia

Trossamfunnene i både Tromsø og Oslo har store planer om å bygge moskeer, men for å få dette til trenger de økonomisk hjelp.

De har derfor henvendt seg til et land som forbyr alle andre religioner enn islam, som praktiserer dødsstraff for homofili og kjøreforbud for kvinner. Men før saudiske myndigheter vil donere pengene, har de bedt om en godkjennelse fra norske myndigheter.

I Oslo har de allerede fått nei.

Les også: Vil ikke ha Saudi-finansierte moskeer i Norge

I et svar til Tawfiiq islamske senter i Oslo skriver Utenriksdepartementet at det ville være «et paradoks og unaturlig om det ble gitt godkjenning til finansiering fra kilder i et land der det ikke åpnes for religionsfrihet».

UDs svar til Saudi-Arabia og Tawfiiq islamske senter i Oslo
Foto: NRK Grafikk

– Vi kunne bare sagt nei, av prinsipp gir ikke UD slike godkjenninger. Men når vi først blir spurt, benytter vi muligheten til å legge til at en godkjenning vil være paradoksal all den tid det er straffbart i Saudi-Arabia å etablere kristne trossamfunn, har utenriksminister Jonas Gahr Støre sagt til VG.

Mener forbud kan være diskriminerende

Sandra Maryam Moe, Alnor Senteret

Sandra Maryam Moe fra Alnor-senteret frykter diskriminering.

Foto: NRK

I Tromsø har menigheten fått tilsagn på 20 millioner kroner i støtte fra en saudisk forretningsmann, og de ser ikke det store problemet.

Les også: Vil bygge Saudi Arabia-sponset moske i Tromsø

– Vi har ingen betenkeligheter med dette, og vi tar heller ikke imot gaver som har betingelser, sier daglig leder Sandra Maryam Moe i Alnor Senter.

Derfor frykter de et slikt forbud som Fremskrittspartiet nå legger opp til. De mener det fort vil helle mot diskriminering.

– Jeg mener det må være likt for alle. Det vil være vanskelig å si nei til noen, for så å si ja til andre, uten at det blir opplevd som diskriminerende, sier Moe.

Bør være like enkelt som å stoppe skatteflyktninger

Fremskrittspartiets innvandringstalsmann mener likevel en overvåking og stopping av finansiering fra for eksempel Saudi-Arabia må innføres.

Per-Willy Amundsen sammenligner kampen mot ekstrem moskéfinansiering med kampen mot at penger gjemmes bort i skatteparadiser.

– Jeg ser jo at skattemyndighetene ikke har noen problemer med å følge transaskjoner og pengestrømmer i utlandet. Da bør vi kunne gjøre akkurat det samme når det gjelder denne typen pengetransaksjoner som når det gjelder skatt, sier Amundsen som dermed synes det burde gå helt greit å stoppe penger fra strenge konservative miljøer i Saudi-Arabia fra å nå norske muslimske sentre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke støtte forslaget fra Frp.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Amundsen og Fremskrittspartiet får likevel ikke støtte fra utenriksministeren for et lovforslag som generelt kan stoppe denne typen transaksjoner. Jonas Gahr Støre tror ikke på noen lov fordi han mener det ikke vil fungere som ønsket.

– Det synes jeg er et ganske unødig og tungvint forslag. Det er forbudt å investere i virksomhet som bryter norsk lov. Det er allerede på plass, sier Støre.

Tar det opp internasjonalt

Støre understreker at Norge er forpliktet gjennom internasjonale avtaler til å ta hensyn til alle religioner. Norge skal praktisere religionsfrihet og ytringsfrihet. Han er ikke for finansiering av moskeer fra ekstreme miljøer i Norge, og mener metoden heller er å vise til likhet i begge ender.

– Vi har tatt opp dette med Saudi-Arabia. Hvis de skal investere lovlig i Norge for å bygge gudshus er det ikke naturlig for oss å godkjenne det så lenge det ikke er religionsfrihet i Saudi-Arabia, sier Støre.

Hvorfor kan dere ikke da være med på et lovforslag fra Frp som setter foten ned?

– Nei, det lovforslaget er veldig upresist formulert. Det snakkes generelt om å forby investeringer i Norge fra totalitære regimer som bryter menneskerettighetene. Det er mange land som investerer i Norge som har totalitære regimer, og det må være lov etter internasjonale konvensjoner, svarer Støre.

Utenriksministeren vil heller ta opp tematikken i internasjonale fora for å få mer respekt for religions- og ytringsfrihet i alle land.

– Vi tar derimot til orde for en ny debatt. Vi tar nå dette opp internasjonalt om man skal kunne investere slik hvis det ikke er gjensidig i andre enden, og at det ville blitt godkjent hvis vi ville bygge gudshus der. Det mener vi er en måte å sette fokus på ytringsfrihet, religions- og trosfrihet i mange land hvor disse rettighetene mangler, sier Jonas Gahr Støre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger