Frp skaper valgkampdynamikken

KrF Bergen sier de bare vil styre byen med H og Frp dersom de kommer på vippen. Nok en gang er det Frp som har satt dagsorden og gitt dynamikk til valgkampen.

Byrådsforhandlinger i Bergen

Slik så det ut da Filip Rygg og KrF i Bergen forhandlet om å sitte i byrådet ved forrige lokalvalg.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Kommentar: Magnus Takvam
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide

Foto: Morten Holm / Scanpix
Filip Rygg

Filip Rygg

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

KrFs nyvalgte leder Knut Arild Hareide og eks-statsminister Kjell Magne Bondevik har de siste dagene markert økt politisk avstand mellom KrF og Fremskrittspartiet.

Les også: – Jeg står rakrygget for det jeg har sagt og gjort
Les også: – Carl I. kan ikke samle byen
Les også: Frp krever ordføreren i Oslo

Bakgrunnen er både Carl I Hagens kontroversielle uttalelser etter terroraksjonen 22 juli og hans og Siv Jensens ordbruk om Islam.

Hareide sier Frps språkbruk og tilnærming etter terroraksjonen har skapt sterke reaksjoner blant velgere og medlemmer i Kristelig Folkeparti . Når det gjelder politiske konsekvenser for samarbeidet lokalt understreker likevel Hareide at dette er opp til lokalpartiene å avgjøre.

I Bergen er KrF i byråd sammen med Høyre og Fremskrittspartiet,og KrFs byråd og førstekandidat Filip Rygg sier han har reagert særlig på Hagens uttalelser om de pårørendes behov for informasjon, men at dette ikke får noen betydning for KrFs valg av side i Bergens-politikken.

Han legger likevel til at det ikke er gitt at KrF fortsetter i byråd i Bergen om det blir borgerlig flertall etter valget.

– Det er først og fremst avhengig av vårt gjennomslag i politiske saker. Skulle Høyre og FrP få flertall alene, som en del målinger har antydet, vil vi ikke ha noe pressmiddel internt i byrådet. Derfor er det avgjørende for oss at vi fortsatt har en vippeposisjon etter valget 12 september, sier Rygg til NRK.

Også KRFere fra andre steder i landet er på linje med Rygg og sier Frps opptreden etter terroraksjonen ikke får noen politisk betydning for samarbeidet lokalt.

Oslo KrF delt i synet på Frp

I Oslo valgte KRF å gå ut av byrådssamarbeidet da Frp i sin tid kom inn i byråd, og har de siste periodene hatt et «konstruktivt» samarbeid med H/Frp-byrådet.

Fra 2007 har likevel ikke KrF hatt noen vippeposisjon i Oslo.

Den har Venstre hatt.

KrF har likevel valgt å gå inn i budsjettforlik med byrådet.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Politisk er Oslo KrF langt mer sammensatt enn tilfellet er i Bergen, som ligger mer entydig til høyre i politikken.

Les også: – Mange gruer seg voldsomt til å skulle drive med valg
Les også: – Hagen forstår ikke de pårørende
Les også: Hagen: – La syke og eldre bo på hotell

De tillitsvalgte i Oslo er delt i to når det gjelder å foretrekke høyre eller venstresiden som samarbeidspartner. Enkelte av dem i Oslopartiet NRK har kontaktet, mener det faktum at Carl I Hagen sitter rundt bordet i Oslo gjør virkningen av hans utspill sterkere enn ellers. De utelukker ikke at det kan føre til intern debatt om fortsatt samarbeid med H/Frp-byrådet ved en borgerlig seier etter 12 september.

Andre mener det er svært lite trolig at utspillene får noen direkte betydning,heller ikke i Oslo. Så langt virker den siste analysen som den mest sannynlige.

KrFs makt kan øke

Det er derfor rimelig å tolke KrF-ernes utspill mot Frp som en måte å komme inn i valgkampen på.

Det faktum at Høyre ser ut til å styrke seg på bekostning av Frp, kan gi KrF tilbake en vippeposisjon i enkelte kommuner og øke interessen for partiet.

KrF er også mer komfortable med et samarbeid der Høyre dominerer over Frp, enn det motsatte. I en viktig by som Bergen kan uttalelsene om å forlate byrådet ved et blå/blått flertall være et forsøk på å lokke tilbake en del Høyre-velgere til KrF igjen.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Uansett viser innledningen til denne valgkampen at det nok en gang er Frp som har satt dagsorden og skapt dynamikk. Både internt i den borgerlige leir og i forhold til motstanderne på venstresiden .

I Oslo forsøker man å skremme moderate borgerlige velgere med Hagen som mulig ordfører. Hvordan denne dynamikken vil slå ut, om Frp kommer til å tjene eller tape velgere på det, er høyst uklart.

Når Fremskrittspartiet inntar sin sedvanlige offerrolle har det vist seg før at de har mobilisert .

Nå er det opp til de andre å skape dagsorden i valgkampen, uten Fremskrittspartiets hjelp.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger